BiH
85

Predsjedništvo odlučilo: BiH bi mogla ustupiti Iraku tonu oružja i municije za borbu protiv IDIL-a

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine utvrdilo je na današnjoj sjednici prijedlog odluke kojom se Ministarstvo odbrane BiH zadužuje da uz poštivanje svih zakonskih propisa i procedura, poduzme sve aktivnosti na sagledavanju mogućnosti da Bosna i Hercegovina Iraku ustupi dio viškova municije i minsko-eksplozivnih punjenja u borbi protiv terorističke organizacije IDIL, kazao je Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH. 

Prema Radmanovićevim riječima, prije petnestak dana iz Ambasade SAD-a "došao je zahtjev prema kojem se od BiH traži da ako je u mogućnosti ustupi jedan dio viškova municije i minsko-eksplozivnih punjenja za borbu Iraka protiv tzv. Islamske države".

Radmanović je istakao da Predsjedništvo BiH nije donijelo konačnu odluku, već da je zadužilo Ministartvo odbrane BiH da provede sve potrebne aktivnosti, ali je naglasio da BiH, prema podacima koje je na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH iznio ministar odbrane Zekerijah Osmić, ima viškove oružja. 

"Prema podacima, Oružane snage BiH imaju na raspolaganju oko 17.000 tona viškova municije, od čega bi se jedna tona ustupila. Potrebno je da se ona taksativno nabroji poštujući sve sigurnosne uvjete, jer je potrebno da znamo za sve što će biti iznijeto iz zemlje. Vrlo smo oprezno pristupili ovom zahtjevu, jer je važno da budemo upoznati o svemu što doniramo", naglasio je Radmanović. 

On je na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva BiH kazao da, iako se BiH nalazi na nekim spiskovima država koje su u sastavu koalicije za borbu protiv terorističke organizacije IDIL, odluka u Predsjedništvu BiH o tome "nije donesena".

"Nismo donijeli odluku o pristupanju koaliciji. O tome će se vjerovatno razgovarati u narednom periodu", naglasio je Radmanović. 

Prema Radmanovićevom mišljenju, postoji mogućnost prijetnji BiH i njenim građanima zbog podrške u dodjeli viškova naoružanja za borbu protiv ISIS-a u Iraku zbog čega je, kako je naglasio, važno animiranje svih institucija BiH da o tome vode računa, od obavještajnih do svih drugih institucija, kao i sprečavanje takvih, eventualnih aktivnosti. 

Izvještaj EK na napretku BiH dosad najlošiji

Predsjedništvo BiH nije se izjašnjavalo o izvještaju Evropske komisije o napretku BiH za 2014. jer, kako je istakao, Radmanović iako je bio najavljen susret sa izaslanstvom Evropske komisije, do njega nije došlo. 

"Izvještaj će biti najlošiji do sada. No, zašto je to tako ima o čemu da priča EU i ovdje u Sarajevu i Bruxellesu. Tačno je da smo zbog toga najodgovorniji mi u BiH, ali svi oni koji smatraju da u tome nema odgovornosti EU, vara se", naglasio je Radmanović ističići kako govori u lično ime, a ne u ime Predsjedništva BiH.

On je istakao kako su problemi nastali 2008. godine "nedozvoljavanjem Evropske komisija BiH da podnese aplikaciju za članstvo".

Radmanović je ustvrdio kako "EU ne vodi dovoljno računa o onima koji žele da idu ka Bruxellesu".

BiH će i nakon izbora ostati na evropskom putu

"Predstavnici EU i u Sarajevu i u Bruxellesu samo nam drže predavanja, a nema nikakve pomoći", naglasio je Radmanović.  

Zbog ponašanja i postupaka EU, ne samo prema BiH već i u regionu, član Predsjedništva BiH izrazio je strahovanje da će doći do euroskepticizma, posebno nakon odluke Evropske komisije da do 2019. godine ne bude novog proširenja EU.

"Uprkos tome, i nakon opštih izbora u BiH vjerujem kako ćemo mi ostati na putu EU", zaključio je Radmanović.