BiH
195

Ashdown: Rusija igra opasnu ulogu u BiH, a muslimani se osjećaju zapostavljeno

Klix.ba
Paddy Ashdown (Foto: AFP)
Paddy Ashdown (Foto: AFP)
Bivši visoki predstavnik Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown obratio se britanskom Domu lordova sa zabrinjavajućom porukom o našoj zemlji.

Ashdown se prošle radne sedmice dotakao izbora u BiH i efekta rezultata istih. On je podsjetio i na situaciju od prije četiri godine.

"Radovan Karadžić je tada napokon bio u zatvoru, i dok se on i njemu slični nalaze pred licem pravde ironično bi bilo da Međunarodna zajednica dozvoli da se plan podjele Bosne realizira samo zato što nije obraćala pažnju", rekao je Ashdown dodavši da BiH od tada nije napravila niti jedan centimetar napretka.

"Sada smo u goroj poziciji nego tada. Bosna ne da nije napredovala nego je vrlo opasno otišla unatrag. Moramo uzeti u obzir da u toj zemlji imamo moć kao nigdje drugo na svijetu – trošimo stotine miliona dolara godišnje, imamo EUFOR, imamo policiju EU, najveću misiju Evropske unije...ali i pored toga, a zahvaljujući pojedinim državama EU, Bosna je skliznula u probleme", rekao je Ashdown dodavši da je riječ o velikoj tragediji i opasnosti.

"Catherine Ashton je otišla Miloradu Dodiku kao da je on šef države, a ne šef entiteta. Sjela je za njegov stol, a u pozadini su bile mapa Republike Srpske, zastava RS i EU, ali nije bilo zastave BiH! To nije mogao biti bolji znak da Evropsku uniju ne zanima država", rekao je Ashdown u obraćanju britanskim lordovima, nakon čega je upozorio na moguće devastirajuće posljedice politike EU prema BiH.

"EU investira svoju moć u jačanje institucija podjele. Ista ta pogrešna politika dovela je BiH do rata prije više od 20 godina. U posljednjih sedam godina u BiH se sve svodi na uzrečicu 'Da komšiji crkne krava'", rekao je Ashdown dodajući da je BiH savršen primjer propale politike kojoj je cilj bio uspostaviti funkcionalnu državu.

"Ali evo gdje postaje opasno. U toj državi imamo nestabilnost. Imamo secesiju u RS-u i razočarenje među najvećom populacijom muslimana u Evropi – osjećaju se zapostavljeno, baš kao 1992. godine. Rusija igra opasnu ulogu sa Srbima u RS nudeći im zabrinjavajuće ugovore – ukrajinska kriza bi se mogla premjestiti pravo u srce Evrope. Na sreću, bosanske muslimane je teško radikalizovati. Djevojke nose kratke suknje kao u bilo kojem drugom evropskom društvu, a ni alkohol nije strana pojava. Ali već sada postoje grupe ljudi koji se žele pridružiti IDIL-u (Islamska država) jer ne vide budućnost za naciju za koju mi očigledno nemamo vremena pretvoriti u funkcionalnu državu. Ovo su izuzetno opasna vremena", objasnio je Ashdown dodajući kako to ipak ne znači da se sprema rat.

"Ne postoji raspoloženje za nove konflikte, ali ja to danas ne mogu garantovati. Zapravo, mi ne možemo ništa isključiti u potpunosti i tako će ostati dok ne promijenimo svoju politiku. Uplašen sam i ne mogu pronaći način da to iskažem drugačije...", rekao je Ashdon na kraju svoga obraćanja.