Prolazi vrijeme
67

Predsjedništvo na narednoj sjednici odlučuje o PISA testiranju učenika u BiH

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Članovi Predsjedništva BiH na narednoj sjednici raspravljat će o provođenju PISA testiranja 2021. godine u našoj zemlji, saznaje Klix.ba.
To je potvrdila šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, koja je poručila da je veoma važno već sada potpisati taj ugovor.

"PISA na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH. OSCE je spreman pomoći da se PISA rezultati iskoriste za poboljšanje kvalitete obrazovanja", napisala je.

Rezultati PISA testiranja u BiH objavljeni krajem prošle godine pokazuju da su naši učenici ostvarili znatno lošije rezultate u odnosu na učenike iz regije i drugih zemalja i ono ukazuje na poraznu činjenicu da je svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen.

Naredno PISA testiranje u BiH trebalo bi biti provedeno 2021. godine. Da li će se to dogoditi zavisi od toga da li će Predsjedništvo BiH potpisati ugovor kojim će se to odobriti.

Portal Klix.ba nedavno je pisao o tome da vrijeme prolazi, a da BiH još nije dala zeleno svjetlo.

Žaneta Džumhur iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH rekla nam je da je ta agencija provela sve pripremne radnje za provođenje PISA testiranja 2021. godine.

"Mi smo spremni, ali čekamo na Predsjedništvo BiH. Kako god bilo, uzmemo li u obzir da ništa efektivno nije urađeno kako bi rezultati bili bolji, pesimistični smo kada govorimo o napretku", zaključuje ona.