Redovna sjednica
0

Predsjedništvo BiH podržalo kandidaturu Kazahstana za izložbu EXPO 2017

FENA
Predsjedništvo BiH je na 28. redovnoj sjednici razmotrilo informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH o kandidaturama za organizaciju svjetske izložbe EXPO 2017. godine, te donijelo zaključak da podrži kandidaturu Kazahstana, imajući u vidu da je protukandidat grad Lijež (Belgija) već tri puta bio domaćin EXPO-a.

Predsjedništvo BiH je suglasno da zajedno s nadležnim institucijama u BiH razmotri mogućnost da BiH na narednom sastanku Odbora Ravnateljstva CEB iskaže interes da bude domaćin godišnjem sastanku Banke za razvitak Vijeća Evrope (CEB) koji će biti održan u junu 2014.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o procjeni sigurnosti kontingenta OSBiH u operaciji potpore miru Snage međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) u Islamskoj Republici Afganistan.

Donesena je Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Turske o suradnji u vezi s vojnom obukom.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvaćanju sporazuma i određivanju potpisnika za Izmjenu Statuta Međunarodnog monetarnog fonda za reformu Izvršnog odbora.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja: Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o pograničnom prometu, Sporazuma o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Albanije, Sporazuma o zaštiti tajnih podataka između Vijeća ministara BiH i Vlade Rumunije.

Donesena je Odluka o prihvaćanju promjene potpisnika Sigurnosnog sporazuma između BiH i Kraljevine Norveške.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku da BiH, koja je ratificirala Međunarodnu konvenciju za zaštitu svih osoba od prisilnog nestanka, priznaje nadležnost Komiteta za prisilne nestanke, čije se oformljenje temelji na odredbi članka 26. ove konvencije.

Također, donesena je i Odluka o odbijanju molbi za pomilovanje osuđenih osoba.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju pristupanja: Kirgistana Konvenciji Vijeća Evrope o ekstradiciji, Socijalističke Republike Vijetnam u članstvo Haaške konferencije međunarodnog privatnog prava te Kraljevine Maroko antidoping Konvenciji Vijeća Evrope.

Članovi Predsjedništva BiH donijeli su i odluke o ratifikaciji: Ugovora o zajmu (Projekt vodoopskrbe Čapljine) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvitak, Sporazuma o financiranju između BiH i Evropskog povjerenstva u vezi s horizontalnim programom nuklearne sigurnosti i zaštite od radijacije u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći za 2009., Konvencije Ekonomskog povjerenstva UN-a za Evropu (UNECE) o prekograničnim efektima industrijskih havarija te Sporazuma između BiH i Republike Srbije o plovidbi plovnim putevima na unutarnjim vodama i njihovom tehničkom održavanju.

Bit će ratificirani i Sporazum između BiH i Republike Moldove o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala, nezakonite trgovine opojnim drogama i psihotropnim supstancama, terorizma, kao i drugih vrsta teškog kriminala, Memorandum o razumijevanju o suradnji i potpori u vezi s Tajništvom Konvencije o policijskoj suradnji za jugoistočnu Evropu te Protokol o izmjenama i dopunama Bečke konvencije o građanskoj odgovornosti za nuklearnu štetu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.