BiH
0

Predsjedništvo BiH o proglašenju 2010. godinom racionalizacije

FENA
Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine bit će održana u utorak.

Na dnevnom redu su: Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici; samit šefova država i vlada - Proces za saradnju u jugoistočnoj Evropi, koji će biti održan u Turskoj 23. juna ove godine; posjeta predsjednika Turske Bosni i Hercegovini od 19. do 21. augusta; prijedlog odluke o pokretanju postupka za pristupanje Bosne i Hercegovine Međunarodnoj organizaciji frankofonije i informacija o održavanju samita Afričke unije u Kampali, Uganda, od 19. do 27. jula.

Predsjedništvo BiH će razmatrati i Prijedlog odluke o prihvatanju i određivanju potpisnika za Nota sporazum između Bosne i Hercegovine i Švicarske Konfederacije o obavljanju plaćenih poslova izdržavanih članova porodice diplomatsko-konzularnog osoblja; Godišnji izvještaj i finansijske izvještaje Centralne banke BiH za 2009. godinu i Prijedlog odluke o proglašenju 2010. godine za godinu racionalizacije i smanjenja brojnog stanja Oružanih snaga BiH.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za sporazum o saradnji u oblasti odbrane između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore, kao i za program saradnje u oblasti kulture između Vijeća ministara BiH i Vlade Hašemitske Kraljevine Jordan.

Bit će riječi i o Prijedlogu odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma Vijeća ministara BiH i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata - o saradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, ilegalne trgovine drogom i organizovanog kriminala sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore - o zračnom prometu između dviju zemalja.

Za dnevni red predviđeno je i određivanje potpisnika za sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o veterinarskoj saradnji; Prijedlog odluke o pristupanju Bosne i Hercegovine Fazi VIII Evropskog programa saradnje za očuvanje i razmjenu genetskih kulturnih biljnih vrsta (ECP/GR) i Fakultativnom protokolu uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.