Redovna sjednica
0

Predsjedništvo BiH o obavještajno-sigurnosnoj politici

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Prijedlog Godišnje platforme o obavještajno-sigurnosnoj politici te imenovanje predstavnika Predsjedništva BiH u Stalno vijeće Frankofonije, na dnevnom su redu redovne sjednice Predsjedništva BiH, koja se održava danas, 17. januara u Sarajevu.

Na obimnom dnevnom redu je i razmatranje pisma predsjednika Evropskog suda za ljudska prava u vezi s imenovanjem sudije za Ustavni sud BiH, poziva za učestvovanje na Summitu Afričke unije u Etiopiji, od 25. do 31. januara ove godine, kao i poziva predsjedavajućem Predsjedništva BiH za učestvovanje na ceremoniji posvećenoj otvaranju Memorijalnog centra Holokausta Židova iz Makedonije u Skoplju 9. i 10. marta ove godine.

Bit će razmatrana i Informacija o mogućem zajedničkom učešću pripadnika Oružanih snaga zemalja članica Jadranske povelje (A-5) u misiji Snage međunarodne sigurnosne pomoći ISAF u Afganistanu, te davanje odobrenja za predložene mjere izmjene na novčanicama konvertibilne marke apoena 10, 20, 50 i 100 KM.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o prihvaćanju Amandmana na član 20. Paragraf 1 UN Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije, te Prijedlog odluke o pristupanju BiH Haaškoj konvenciji o međunarodnom ostvarivanju prava za izdržavanje obitelji, Konvenciji Vijeća Evrope o kontaktu koji se tiče djece, te Konvenciji Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloporabe.

Članovi Predsjedništva BiH na današnjoj će se sjednici izjasniti i o nizu sporazuma, memoranduma o razumijevanju, prijedloga odluka te informacija.