{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjedništvo BiH: Nismo dobili nikakvu analizu o učešću OSBiH na obilježavanju Dana RS-a

20.3.2017. u 21:26
46
87
Predsjedništvo BiH: Nismo dobili nikakvu analizu o učešću OSBiH na obilježavanju Dana RS-a
46
Predsjedništvo BiH: Nismo dobili nikakvu analizu o učešću OSBiH na obilježavanju Dana RS-a
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i njeni zamjenici Sead Jusić i Boris Jerinić razmatrali su analizu učešća Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana Republike Srpske 9. januara, a iz Ministarstva je za Klix.ba ranije potvrđeno da je analiza dostavljena članovima Predsjedništva BiH. Međutim, iz Predsjedništva BiH tvrde da nisu dobili analizu.
"Predsjedništvo BiH nije zaprimilo nikakvu analizu Ministarstva odbrane BiH koja se odnosi na istragu o učešću i postrojavanju pripadnika Oružanih snaga BiH na proslavi Dana Republike Srpske u Banjoj Luci. Zbog toga nije u mogućnosti razmatrati rezultate istrage", saopćeno nam je iz Predsjedništva BiH.

Iz resornog ministarstva istakli su i da će Predsjedništvo BiH odlučiti da li će i kada javnost biti upoznata o sadržaju dokumenta, jer u skladu s procedurama Ministarstvo nema ovlasti izlaziti u javnost kada je o riječ o sadržaju ovakve naravi. Ipak, iz Predsjedništva BiH tvrde da odluka o informisanju javnosti o ovom slučaju ovisi upravo o Ministarstvu odbrane BiH.

"Informisanje javnosti ovisi isključivo o klasifikaciji dokumentacije koja se odnosi na rezultate istrage, u pogledu oznake tajnosti koju mu odredi ili ne odredi Ministarstvo odbrane BiH", navodi se u odgovoru koji smo dobili iz Predsjedništva BiH.

Iz Ministarstva odbrane BiH kazali su nam da je očito "negdje došlo do kuršlusa", ali da će nam objašnjenje biti naknadno dostavljeno.

Nakon istrage o tome da li je došlo do narušavanja ili zloupotrebe pojedinaca ili institucija kada je riječ o implementaciji zakona o odbrani i službi u Oružanim snagama, ali i svim važećim podzakonskim aktima nastalim iz ta dva zakona koji se tiču angažovanja OSBiH u povodu obilježavanja 9. januara, zamjenik ministrice odbrane Boris Jerinić ranije je ustvrdio da postrojavanjem Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na Trgu Krajine u Banjoj Luci nije prekršen Ustav BiH, niti jedan zakon, niti pravilnik i da u izvještaju nisu imenovani odgovorni ni oni koji će biti kažnjeni.

Predsjednici SDP-a, DF-a i GS-a Nermin Nikšić, Željko Komšić i Reuf Bajrović podnijeli su Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv kompletnog zapovjednog lanca Oružanih snaga BiH zbog sumnji u zloupotrebu položaja i ovlasti te nesavjesnog rada u službi. Krivična prijava podnesena je protiv Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Marine Pendeš, ministrice odbrane BiH, njenih zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića, Ante Jeleča, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, Mirka Tepšića, zamjenika načelnika Zajedničkog štaba za operacije i Senada Mašovića, zamjenika načelnika Zajedničkog štaba za resurse.

Podsjećamo, državni parlamentarci će se 23. marta izjasniti o zahtjevu za smjenu Marine Pendeš i njenih zamjenika, koji potpisuju DF-ovi zastupnici Damir Bećirović, Željko Komšić, Hanka Vajzović, Mensura Beganović i Maja Gasal-Vražalica te zastupnici SDP-a BiH Saša Magazinović, Mirsad Mešić i Denis Bećirović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li se BiH adekvatno i humano odnosi prema migrantima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: