Nebojša Radmanović
0

"Predsjedništvo BiH nije bilo upoznato s tekstom deklaracije"

FENA
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv)
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv)
Povodom izjava da je znao za trilateralni sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije i Turske u Istanbulu prošle subote, član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je danas saopćio da je u ovom slučaju "sve učinjeno da se izbjegne dobijanje zvaničnog stava Predsjedništva BiH i zemlja politički stavi pred svršen čin".

Radmanović tvrdi da su o održavanju navedenog trojnog skupa u Istanbulu informacije stizale s različitih strana, od najave ministra vanjskih poslova Turske u srijedu u Briselu do samih učesnika koji su se javljali u programe domaćih sredstava informiranja i izvještavali o pojedinostima sa sastanka.

  • Međutim, to ne može zamijeniti zvanični stav Predsjedništva BiH do koga se dolazi u redovnoj proceduri, a na osnovu Poslovnika o radu Predsjedništva BiH i Ustava BiH putem konsenzusa - smatra Radmanović.

Nadalje, tvrdi Radmanović, Predsjedništvo BiH nije bilo prije sastanka upoznato s tekstom Deklaracije objavljene u Istanbulu, niti je ona razmatrana na sjednici Predsjedništva BiH kako to nalaže procedura rada Predsjedništva BiH kad je u pitanju vanjska politika zemlje.

  • Prema tome, u ovom slučaju prekršen je Ustav BiH, jer on propisuje obavezu stavljanja na dnevni red ovakvih dokumenata i odlučivanje o njima putem konsenzusa članova Predsjedništva - navedeno je u saopćenju pristiglom iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.