{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Sastanak u Istanbulu će donijeti dobre rezultate BiH"

S
25.4.2010. u 14:51
0
46
"Sastanak u Istanbulu će donijeti dobre rezultate BiH"
0
"Sastanak u Istanbulu će donijeti dobre rezultate BiH"
Foto: Arhiv
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je danas da su razgovori sa predsjednicima Srbije Borisom Tadićem i Turske Abdulahom Gulom bili konstruktivni, te da je u narednom periodu spreman posjetiti Srbiju.
"Razgovori u Istanbulu bili su konstruktivni, a rezultati sastanka će biti veoma dobri. Tu, prije svega, mislim na rješavanje otvorenih pitanja koja se odnose na granice, imovinu i neka druga pitanja koja su veoma važna za BiH", rekao je Silajdžić novinarima nakon povratka iz Turske.

On je napomenuo da potpisivanjem "Istanbulske deklaracije" nije prekršen Ustav BiH.

Prema njegovim riječima, Srbija i BiH trebalo bi da razgovaraju i o nastupima na trećim tržištima i u regionu, kao i o ekonomskim problemima.

"Investicije u region će dolaziti samo ako bude stabilnosti i zbog toga su neophodni razgovori kao ovaj u Istanbulu. BiH su potrebne investicije i promjena slike u svijetu o regionu zapadnog Balkana", dodao je Silajdžić.

On je istakao da je na sastanu bilo riječi i o slučajevima "Jurišić" i "Ganić" i da je Tadić "jasno povukao liniju između pravosuđa i politike".

Predsjednik Srbije Boris Tadić, Turske Abdulah Gul i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić saglasili su se juče u Istanbulu da će nastaviti da rade na izgradnji mira, prosperiteta i stabilnosti na Balkanu, te da je integracija u EU zajednički cilj sve tri zemlje.

Tadić, Silajdžić i Gul su tokom sastanka potpisali i "Istanbulsku deklaraciju", čije osporavanje je danas najavio član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.

Radmanović je naglasio da je Silajdžić zajedno sa "svojim" ministrom inostranih poslova Svenom Alkalajem bio u nezvaničnoj posjetu Istambulu i da nije mogao prihvatiti nikakav dokument u ime BiH, te da će kada dođe u Predsjedništvo osporiti takozvanu Istambulsku deklaraciju.

"Silajdžić je bio u nezvaničnoj posjetu Istambulu i, prema tome, nije mogao prihvatiti nikakav dokument u ime BiH. Za prihvatanje takvog dokumenta i davanje izjava u ime BiH potrebna je odluka Predsjedništva BiH. Tako kaže Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustav BiH", podsjetio je Radmanović na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: