Važan dokument
9

Predsjedništvo BiH bi 10. februara trebalo održati posebnu sjednicu o PISA testiranju

S. H.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH na dnevnom redu nije bilo razmatranja PISA tesiranja, odnosno učešća naše zemlje na slijedećem testiranju učenika osnovnih škola u BiH, ali je dogovoreno da se o toj temi održi posebna sjednica.

Kako saznajemo na konsultacijama članova Predsjedništva BiH ta tačka je skinuta s dnevnog reda, jer se Milorad Dodik usprotivio da se ta tačka danas razmatra. Dodik se usprotivio davanju saglasnosti za PISA testiranje jer se protivi kumulativnom izražavanju podataka na nivou BiH.

Ipak, dogovoreno je da se 10. februara održi posebna sjednica o tome.

Kako je Klix.ba i ranije pisao potrebno je da Predsjedništvo BiH da saglasnost na potpisivanje ugovora kako bi naša zemlja učestvovala na slijedećem testiranju učenika. Važnost tog testiranja naglašava i OSCE, poručujući da su spremni pomoći da se PISA rezultati iskoriste za poboljšanje kvalitete obrazovanja.

Naredno PISA testiranje u BiH trebalo bi biti provedeno 2021. godine. Da li će se to dogoditi zavisi od toga da li će Predsjedništvo BiH potpisati ugovor kojim će se to odobriti.

Žaneta Džumhur iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH rekla nam je da je ta agencija provela sve pripremne radnje za provođenje PISA testiranja 2021. godine.