Za bolji Mostar
178

Predsjednik Vijeća mladih Mostara Mirza Lalić: Mladi trebaju preuzeti odgovornost

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Vijeće mladih Grada Mostara posljednjih godina učinilo je ono što se činilo najtežim – okupilo je mlade iz svih dijelova ovog grada. Vijeće ima novog predsjednika, a on želju da mladi u gradu na Neretvi preuzmu odgovornost i učine Mostar boljim za sebe i svoje sugrađane.

Mirza Lalić je prije mjesec i po izabran za novog predsjednika Vijeća mladih i ponosan je na ono što je organizacija koju vodi uradila do sada.

"Vijeće mladih Grada Mostara je krovna organizacija mladih u Mostaru, a čine je osam organizacija – Zbor studenata Sveučilišta u Mostaru, Unija studenata Univerziteta 'Džemal Bijedić', OKC Abrašević, Sportski savez Grada Mostara, AIESEC Mostar, Centar za psihološku podrušku Sensus i Vijeće učenika srednjih škola Grada Mostara. Vijeće je uspostavljeno 2010. godine te je, mogu slobodno reći, ispunilo misiju svog postojanja i realizovalo dosta konkretnih aktivnosti koje su direktno utjecale na poboljšanje statusa mladih ljudi u Mostaru", kazao je Lalić

Posebno se ističe prošlogodišnji projekt simulacije rada Gradskog vijeća kada su se mladi našli u ulozi članova tijela koje Mostar zbog neodržavanja izbora nema već šest godina.

"Konkretne ideje smo kasnije prezentirali na Kolegiju gradonačelnika, neke su dobile podršku te su ušle i u budžet za ovu godinu. Razmišljali smo o davanju pod koncesiju nekih nekretnina u Mostaru, projektima u obrazovanju i poticanju aktivizma kod mladih ljudi, da se probude i uzmu stvari u svoje ruke. Mladi trebaju biti aktivniji dio zajednice, da bi kasnije bili spremni da preuzmu glavne uloge u provođenju društvenih procesa", kazao je novi predsjednik.

Novo rukovodstvo sprema i nove ideje za naredni period koje se prije svega zasnivaju na davanju prilike mladima za iskazivanje svog stava, što u Mostaru nije često slučaj.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Nastavljamo kontinuitet projekata koji su se do sada pokazali kao dobri, ali ćemo se i proširiti. Nastojat ćemo povećati broj konferencija, seminara i edukacija koji će pomoći mladima da formiraju i iskažu svoj stav, a da mi kao krovna institucija te zahtjeve realiziramo. Sve naravno u saradnji s lokalnim vlastima", kaže nam Mirza Lalić.

On kaže da položaj mladih u Mostaru nije na zadovoljavajućem nivou, kao ni u drugim dijelovima naše zemlje.

"Za lošu situaciju bih okrivio i nas mlade jer smo previše pasivni. Često nam drugi stavljaju tu stigmu da se ne može ništa promijeniti, a nije tako. Mladi trebaju uzeti stvari u svoje ruke, preuzeti odgovornost za našu domovinu i učiniti je mjestom koje sanjamo i kojem težimo. Na nama je veliki teret odgovornosti, nije samo na političarima koje često krivimo", kazao je Lalić.

U ovom kontekstu Lalić je istakao projekt Vijeća mladih "Izbori se za Mostar" koji je održan na dan posljednjih lokalnih izbora 2016. godine koji su se održali u cijeloj državi, ali ne i u Mostaru.

"Simulirali smo glasanje i jasno poručili gradskim vlastima, ali i svima drugima da je prošlo previše vremena i da nešto treba promijeniti", kazao je Mirza Lalić na kraju te naglasio kako je Vijeće do sada imalo korektnu saradnju s gradonačelnikom i Gradskom upravom, ali to nije dovoljno jer se za mlade, ali i ostale građane može i mora učiniti još mnogo više.