Razgovarao s Putinom
17

Predsjednik Tadžikistana o napadima u Moskvi: Teroristi nemaju nacionalnost

S. M.
Predsjednik Tadžikistana osudio je napad na koncertnu dvoranu u Moskvi u razgovoru s ruskim liderom Vladimirom Putinom, zbog navoda da su naoružani bili državljani Tadžikistana.

Ruske vlasti su rekle samo da su četiri osumnjičena lica uhapšena nakon napada u petak strani državljani, a Tadžikistan je odbacio prve tvrdnje da su njihovi državljani umiješani.

"Teroristi nemaju nacionalnost, domovinu i religiju", rekao je predsjednik Emomali Rahmon Putinu u telefonskom razgovoru, saopćeno je iz ureda predsjednika Tadžikistana u nedjelju.

Izjava nije sadržavala direktne reference na izvještaje o državljanstvu navodnih strijelaca.

Grupa Islamska država (ISIL), koja je preuzela odgovornost za napad, aktivna je u Tadžikistanu. Centralnoazijska nacija dijeli granicu s Afganistanom.

Kremlj je u nedjelju saopćio da su se dva lidera složila da "intenziviraju" zajedničke napore u borbi protiv terorizma.

U subotu je ministarstvo vanjskih poslova Tadžikistana saopćilo da su izvještaji da su umiješani njegovi građani "lažni".

Ministarstvo unutrašnjih poslova je takođe saopćilo da su dvojica od onih koji su prvobitno imenovani u ruskim medijima bili u Tadžikistanu u vrijeme napada. ISIL je rekao da stoji iza napada u više navrata od petka.