BiH
6

Predsjednik Slovenije u posjeti srebreničkoj djeci

FENA
Predsjednik Slovenije Borut Pahor susrest će se sutra u Srebrenici sa grupom od dvadesetoro djece iz tog grada koja su nedavno ljetovala na slovenskoj obali.

Taj susret bit će realiziran u okviru obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, a organiziraju ga organizacije Muslim Aid iz Sarajeva i Zavod Krog iz Kopra (Slovenija) u skladu sa željom slovenskog predsjednika Pahora.

"Ta djeca su, zahvaljujući organizacijama Muslim Aid i Krog ljetovala u Sloveniji, a tom prilikom su upoznali predsjednika Pahora koji je tokom susreta u Sloveniji izrazio želju da se s djecom ponovo vidi u Srebrenici", navode organiozatori.

Najavljeno je da će susret biti upriličen 10. jula ispred obdaništa "Povjetarac" u Srebrenici, s početkom u 18.00 sati.

Muslim Aid Sarajevo je predstavništvo nevladine humanitarne organizacije Muslim Aid sa sjedištem u Londonu. Osnovana je 1985. godine, trenutno djeluje u 70 država svijeta i pomaže svima kojima je pomoć potrebna, bez obzira na religiju, naciju ili rasu. Predstavništvo u Sarajevu osnovano je 2007., a fokusirani su na pomoć najugroženijim kategorijama društva, djeci, samohranim majkama, osobama s invaliditetom, povratnicima i nezaposlenima.

Zavod "Krog" je međunarodna nevladina neprofitna organizacija, koja djeluje u oblasti ljudskih prava, humanitarnog rada….

Između ostalih, trenutno rade i na projektima poput pomoći u obnovi poplavljene javne infrastrukture u BiH.