{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjednik Skupštine HNK: Policijski komesar ruši pravni sistem BiH

18.5.2018. u 11:53
262
164
Predsjednik Skupštine HNK: Policijski komesar ruši pravni sistem BiH
262
Predsjednik Skupštine HNK: Policijski komesar ruši pravni sistem BiH
Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago kazao je kako policijski komesar Ilija Lasić nije imao nikakvo zakonsko pravo da izda naredbu kojom se derogiraju odluke državnih institucija.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Kao predsjedavajući Skupštine HNK i u kontaktu s ministrima u Vladi HNK dobio sam informacije da Vlada HNK ovih dana uopće nije razmatrala bilo kakvu odluku o smještaju migranata u Salakovac", rekao je Špago.

On je istakao da nisu tačne informacije kako Vlada HNK kao organ vlasti ima bilo kakav stav o tom pitanju. Prema informacijama koje ima, policijski komesar HNK Ilija Lasić naredio je Policijskoj upravi Konjic da zaustavi migrante te ih vrati u Kanton Sarajevo.

"To je presedan. Policijski komesar HNK je prema presudi Suda HNK nezakonito imenovan i on u tom svojstvu daje sebi za pravo da krši odluku Vijeća ministara BiH i derogira odluke državnih organa vlasti", rekao je Špago.

Predsjedavajući Skupštine HNK istakao je da policijski komesar HNK ruši pravni sistem države BiH i da se svi nadležni organi trebaju uključiti u sprečavanje takvog postupanja.

"Potrebno je da se u sve uključi Tužilaštvo BiH. Ilija Lasić direktno ruši odluke državnih organa vlasti", kazao je Špago dodajući kako se slaže s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem da ovakvo postupanje policije HNK ima elemente državnog udara.

On je dodao da Lasić ni u kojem slučaju ne smije donijeti bilo kakvu odluku kojom će derogirati odluke organa zaduženih za migracije.

"Ovo bi trebala biti prekretnica nakon koje bi svi nivoi trebali sagledati stanje u MUP-u HNK. Ovakav presedan se više ne može tolerisati", zaključio je Špago.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: