{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjednik Skupštine HNK: Policijski komesar ruši pravni sistem BiH

Piše: Er. M./Klix.ba
18.5.2018. u 11:53
262
164
Predsjednik Skupštine HNK: Policijski komesar ruši pravni sistem BiH
262
Predsjednik Skupštine HNK: Policijski komesar ruši pravni sistem BiH
Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago kazao je kako policijski komesar Ilija Lasić nije imao nikakvo zakonsko pravo da izda naredbu kojom se derogiraju odluke državnih institucija.
"Kao predsjedavajući Skupštine HNK i u kontaktu s ministrima u Vladi HNK dobio sam informacije da Vlada HNK ovih dana uopće nije razmatrala bilo kakvu odluku o smještaju migranata u Salakovac", rekao je Špago.

On je istakao da nisu tačne informacije kako Vlada HNK kao organ vlasti ima bilo kakav stav o tom pitanju. Prema informacijama koje ima, policijski komesar HNK Ilija Lasić naredio je Policijskoj upravi Konjic da zaustavi migrante te ih vrati u Kanton Sarajevo.

"To je presedan. Policijski komesar HNK je prema presudi Suda HNK nezakonito imenovan i on u tom svojstvu daje sebi za pravo da krši odluku Vijeća ministara BiH i derogira odluke državnih organa vlasti", rekao je Špago.

Predsjedavajući Skupštine HNK istakao je da policijski komesar HNK ruši pravni sistem države BiH i da se svi nadležni organi trebaju uključiti u sprečavanje takvog postupanja.

"Potrebno je da se u sve uključi Tužilaštvo BiH. Ilija Lasić direktno ruši odluke državnih organa vlasti", kazao je Špago dodajući kako se slaže s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem da ovakvo postupanje policije HNK ima elemente državnog udara.

On je dodao da Lasić ni u kojem slučaju ne smije donijeti bilo kakvu odluku kojom će derogirati odluke organa zaduženih za migracije.

"Ovo bi trebala biti prekretnica nakon koje bi svi nivoi trebali sagledati stanje u MUP-u HNK. Ovakav presedan se više ne može tolerisati", zaključio je Špago.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: