Hodžić upozorio
358

Predsjednik SDA Hrvatske: Izložen sam uvredama, nazivaju me Turčinom, izdajnikom

Klix.ba
Armin Hodžić (u sredini)
Armin Hodžić (u sredini)
SDA Hrvatske u saradnji sa drugim bošnjačkim organizacijama u Hrvatskoj održala je danas konferenciju za novinare. Konferenciju je predvodio predsjednik SDA Hrvatske, Armin Hodžić, koji je istaknuo kako se Bošnjaci u Hrvatskoj nalaze u krajnje nepovoljnom položaju, te da su trenutno nacionalna manjina "treće kategorije".

"Bošnjaci su druga po brojnosti nacionalna manjina u Hrvatskoj, a unatoč tome nemaju svog predstavnika u Hrvatskom saboru te svoju izbornu jedinicu dijele sa 4 druge nacionalne manjine. Dok npr. Talijani i Mađari, kojih ima upola manje, imaju sami svoju jedinicu te samim time i saborskog zastupnika"-ističe Hodžić.

Pored toga, predsjednik SDA Hrvatske naglasio je kako je upravo zbog svih navedenih razloga odlučio se kandidirati za saborskog zastupnika u XII.izbornoj jedinici, kako bi u Hrvatskom saboru predstavljao Bošnjake.

Zanimljivo je i Hodžićevo izlaganje o uvredama i prijetnjama kojima je kako navodi, svakodnevno izložen. Pročitao je određene poruke koje su mu upućene a u kojima ga se naziva "balijom, turčinom, izdajnikom" i drugim pogrdnim imenima.

Hodžić je naglasio kako on nije iznimka u tom segmentu, te da mu se javljaju ljudi koji se susreću sa sličnim uvredama posvuda. Posebno je jeziva bila poruka upućena Hodžiću u kojoj je navedeno kako će mu se desiti "ono što su Srbi Bošnjacima radili u Srebrenici".

Pored Hodžića, na konferenciji je govorio i Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba koji je izrazio nezadovoljstvo predstavljanjem Bošnjaka saborske zastupnice Lekaj Prljaskaj koja je podržala i Deklaraciju o pravima Hrvata u BiH.

Omerbašić je istaknuo i dosadašnji rad određenih bošnjačkih organizacija koji je doveo do usvajanja zastave i grba bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj, te uvođenja bosanskog jezika u školama.

Kratko se obratio i Salih Huremović, branitelj u Domovinskom ratu, odlikovan za sudjelovanje u akciji Oluja, koji je naglasio zasluge Bošnjaka u Domovinskom ratu.

"25 hiljada Bošnjaka branilo je Hrvatsku, a preko 1100 ih je dalo i svoj život u toj borbi. Nažalost, ta žrtva nije danas primjereno priznata i obilježena", istakao je Huremović.

Kada je riječ o odnosima Hrvatske i BiH, Hodžić je izjavio kako Dragan Čović svojim djelovanjem šteti ugledu Republike Hrvatske te pogoršava njen položaj u međunarodnim odnosima.