Kritika HDZ-u
105

Predsjednik kantonalnog HSP-a: U Srednjoj Bosni Hrvati majoriziraju Hrvate

A. D.
Slaven Kraljević
Slaven Kraljević
Kantonalni odbor HSP-a Srednja Bosna sa predsjednikom Slavenom Kraljevićem na čelu apelirao je na hrvatske predstavnike u Vladi SBK da prestanu gledati na lične i uskostranačke interese. Inače, hrvatski predstavnici u vlasti SBK su iz redova HDZ-a.

"Stanje Hrvata Srednje Bosne je haotično i nikad gore, na žalost isti oni koji bi trebali voditi brigu za svoj narod oni za to ne mare. Hrvati Srednje Bosne su uz velike napore i ogromne žrtve uspjeli sačuvati svoja ognjišta i izboriti se za to da ravnopravno učestvujemo u svim vladajućim strukturama kantona, da upravljamo svim resursima i ministarstvima koji nam pripadaju. Na žalost uz sve to sa čim raspolažemo u kantona danas fali 60 posto Hrvata. Sve što smo zadržali u ratu obranili krvlju, danas gubimo", kazao je Kraljević.

Kaže da je danas situacija u Srednjoj Bosni da se gleda samo na podobne istomišljenike vladajućih,t e da se šikaniraju oni koji misle svojom glavom.

"Činjenica je da se u Srednjoj Bosni dogodila majorizacija Hrvata od Hrvata, a HSP BiH je na to upozoravao i o ovome govorio još prije 15 godina. Politički predstavnici Hrvata u našem kantonu koji budu birani da zastupaju interes hrvatskog naroda u SBK nerijetko po cijeli mandat brinu o sebi i svojim najbližima", kaže se, između ostalog, u saopćenju.