BiH
4

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner u posjeti BiH: Moramo intenzivirati ekonomsku saradnju

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednik Sabora Republike Hrvatske Željko Reiner boravi u službenoj posjeti BiH gdje će održati brojne sastanke s predstavnicima vlasti u našoj zemlji u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Reiner je već održao sastanak sa članovima kolegija oba doma Parlamenta BiH, a u toku dana održat će sastanke sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ali i sa članovima Predsjedništva BiH , te predsjednikom FBiH.

"Značajnijih problema u odnosima BiH i Hrvatske nema. Postoji nekoliko otvorenih pitanja, ali uz dobru volju možemo postići dogovor. Danas smo razgovarali o privrednim odnosima koje su prošle godine djelimično oslabili, ali vjerujemo da se investicije mogu povećati. Oko 200 hrvatskih kompanija ima svoja predstavništva u BiH, a oko 85 bh. kompanija ima svoje ispostave u Hrvatskoj", kazao je Reiner.

Posebna pažnja posvećena je infrastrukturnim i energetskim projektima koji su od značaja ne samo za BiH i Hrvatsku, već i za cijelu jugoistočnu Evropu, srednju i sjevernu Evropu.

Reiner je kazao da Hrvatska u potpunosti podržava cjelovitost BiH, ali i jednakopravnost svih naroda u BiH, u potpunosti opredjeljena za podršku našoj zemlji na putu ka EU.

"Hrvatska ima i ustavnu obavezu brinuti o Hrvatima u BiH. Bitno je da to ne bude samo na nivou politike, već da to ljudi osjete u svakodnevnom životu. Hrvatska je podržavala i podržavat će evropski put BiH, posebno sasda kada je taj zahtjev trasiran predavanjem službenog zahtjeva za prijem u BiH u članstvo EU. Zalažemo se za stabilnu, funkcionalnu i cjeloviti BiH i za njenu funkcionalnost, koja će joj omogućiti ulazak u EU", zaključio je Reiner.

Mladen Bosić, član kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH izrazio je zadovoljstvo posjetom delegacije Sabora Republike Hrvatske BiH, naglašavajući snažnu opredjeljenost ka intenziviranju saradnje ove dvije zemlje.

"Ova posjeta predstavnika hrvatskog Sabora dokaz je da postoji obostrana želja da se saradnja BiH i Hrvatske intenzivira. Razgovarali smo o otvorenim pitanjima koji nisu takve prirode da mogu ugroziti odnose dvije zemlje, a mogu dovesti do obostrane koristi. Razgovarali smo o mogućnostima unapređenja intenzivne saradnje, te zajedničkom nastupu u infrastrukturnim projektima koji su od značaja i za BiH i Hrvatsku, poput izgradnje koridora 5C ili Jadransko-jonske inicijative", kazao je Bosić.

Tokom posjete BiH Reiner će se sastati i sa kardinalom Vinkom Puljićem, zatim će posjetiti filijalu Caritasa u Kiseljaku, a sutra će u Mostaru razgovarati s predstavnicima Vlade HNK.

Posjetu će okončati u Banjoj Luci gdje će održati sastanke s predstavnicima NSRS, na čelu sa Nedeljkom Čubrilovićem, a zatim sa banjalučkim nadbiskupom Franjom Komaricom.