{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Članovi Predsjedništva BiH primili predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera

16.5.2016. u 13:37
6
38
Članovi Predsjedništva BiH primili predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera
6
Članovi Predsjedništva BiH primili predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović primili su predsjednika Hrvatskog sabora, akademika Željka Reinera. U delegaciji Hrvatskog sabora su bili i predsjednik Kluba poslanika HDZ-a Ivan Šuker, te predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić.
Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili akademiku Reineru na dolasku visoke delegacije Hrvatskog sabora, posebno što je BiH izabrana za domaćina prve zvanične posjete u ulozi predsjednika Hrvatskog sabora. Naglašeno je da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske bilateralne odnose, kao i saradnju na regionalnoj ravni i u procesu evropskih integracija.

Predsjednik Hrvatskog sabora Reiner je ponovio snažnu podršku Republike Hrvatske procesima evropskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu izražena je nada da će Sporazum o evropskom partnerstvu biti uskoro potpisan, nakon čega bi uslijedila i zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. Sjednica će biti prilika da se razmotre modaliteti za rješavanje otvorenih pitanja.

Obostrano je naglašen značaj sprovođenja infrastrukturnih i energetskih projekata, poput Jadransko-jonskog autoputa, Jadransko-jonskog plinovoda, te mostova preko rijeke Save na Svilaju i Gradišci. Važan prioritet u bilateralnim odnosima ostaje intenziviranje ekonomske saradnje, kao i dalji razvoj saradnje u području turizma i poljoprivrede. Također je razgovarano o nužnosti pronalaska odgovarajućeg rješenja za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u općini Trgovska gora – Dvor u skladu s odredbama Espoo konvencije, kao i pitanju Rafinerije nafte Brod u pogledu zagađenja okoline.

Sastanku je, u ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića, prisustvovala savjetnica Diana Čekić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: