Nayib Bukele
26

Predsjednik El Salvadora palestinskog porijekla poručio šta bi bilo najbolje za Palestince

M. G.
Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele, koji ima palestinsko porijeklo, osudio je militantnu grupu Hamas nakon njihovog napada na Izrael.

"Najbolja stvar koja bi se mogla dogoditi palestinskom narodu je da Hamas potpuno nestane. Te divlje zvijeri ne predstavljaju Palestince", rekao je Bukele na društvenoj mreži X.

"Svako ko podržava palestinsku stvar napravio bi veliku grešku priklonivši se tim kriminalcima", dodao je.

Izrael je u ponedjeljak intenzivirao svoje bombardiranje pojasa Gaze nakon što je objavio rat i obećao da će uništiti "vojne i upravljačke sposobnosti" vladara enklave Hamasa, dok su se izraelski vojnici borili da osiguraju granicu i istjeraju naoružane napadače iz Gaze iz područja južnog Izraela, .

Najmanje 700 ljudi je ubijeno u Izraelu - zapanjujući broj u obimu kakav zemlja nije iskusila decenijama - a više od 400 je ubijeno u Gazi. Palestinske militantne grupe su tvrdile da drže preko 130 zarobljenika sa izraelske strane.

Više od dva dana nakon što je Hamas započeo svoj upad iz Gaze bez presedana, izraelske snage su se još uvijek borile protiv militanata koji su se skrivali na nekoliko lokacija.

Kako je ponedjeljak počeo, vojska je rekla da se bori protiv Hamasa na "sedam do osam" mjesta na jugu Izraela.

U međuvremenu, Izrael je pogodio više od 1.000 ciljeva u Gazi, saopštila je njegova vojska, uključujući zračne napade koji su sravnili veći dio grada Beit Hanoun u sjeveroistočnom uglu enklave.