|

Predsjednik Albanije Nishani: Nadam se da ćemo se posjećivati bez korištenja pasoša

Predsjednik Albanije Nishani: Nadam se da ćemo se posjećivati bez korištenja pasoša
63
Piše: Er. M.
24.2.2016. u 12:46
109
komentara
63

dijeljenja
1/9 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/9 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/9 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/9 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/9 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/9 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/9 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/9 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/9 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednik Albanije Bujar Nishani izjavio je u Sarajevu da se nada kako će stanovnici BiH i Albanije jednog dana moći posjećivati jedni druge bez korištenja pasoša, odnosno uz ličnu kartu.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je da je BiH posjetio predsjednik države s kojom BiH želi izraditi izvrsne odnose na kulturnom, privrednom, ali i svim ostalim planovima. Čović je upoznao predsjednika Albanije s ulogom tročlanog Predsjedništva BiH i evropskim integracijama BiH.

"Kada je u pitanju vanjska politika mi želimo sa svojim susjedima napraviti više nego dobre odnose", rekao je Čović, dodajući kako će naša država pokušati sva otvorena pitanja sama riješiti.

Čović je kazao da je ključni cilj zadatak u BiH odupiranje entropiji koja nas može zaustaviti u planovima, ali i da dugoročno ne razmišljamo destabilizaciji političkih prilika u regionu. On je kazao i da je siguran kako će BiH i Albanija na neki način kompenzirati vrijeme izolacije.

"Kako se odlično razumijemo i želimo graditi prijateljski ambijent u našim odnosima siguran sam da postoje mogućnosti za unapređenje privredne saradnje", rekao je Čović dodajući kako je potrebno unaprijediti turističku saradnju.

Bujar Nishani, predsjednik Republike Albanije, kazao je da BiH i Albanija ima mnogo zajedničkih interesa, a da su euroatlanske integracija jedan od tih ciljeva.

"Naši su odnosi jako dobri i nemamo otvorenih pitanja, oni su prijateljski. Iskoristio sam priliku danas da još jednom dam snažnu podršku suverenitetu i integritetu BiH", rekao je Nishani. On je istakao da se uvjerio u iskreni prijateljski odnos BiH prema Albaniji.

"U posljednje vrijeme zabilježen je porast razmjene robe. Nadam se da će se u narednom periodu ta razmjena podići na veći nivo", kazao je Nishani.

Nishani je kazao i da u Albaniji postoji oko 16 kompanija iz BiH koje su uključene u razvoj industrije i ekonomije.

"Radimo na jačanju ekonomskog razvoja i saradnje. Bavimo se tim razvojem na regionalnom, ali i na širem nivou", rekao je on.

Dodaje da će od posebnog značaja biti projekat Koridor Jadransko-Jonske magistrale, a da je danas spomenuo i stvaranje boljih uvjeta za kretanje roba i ljudi.

Na kraju je čestitao bh. vlastima na napretku u procesu sprovođenja reformi i približavanju Evropskoj uniji. Kazao je i da je izrazio želju da BiH da podršku Kosovu za članstvo u Jadranskoj povelju.

"Taj će korak doprinijeti stabilizaciji u našem regionu", rekao je on.
Prijavi grešku


Komentari (109)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...