BiH
0

Predsjednici zemalja jugoistočne Evrope podržali mjere za energetsku stabilnost regije

FENA
Sigurnost u opskrbi energijom, stvaranje regionalnog energetskog tržišta, poticanje ulaganja u energetski sektor te solidarnost glavni su ciljevi zemalja jugoistočne Evrope za osiguranje dugoročne energetske stabilnosti, rekli su u petak u Ohridu predsjednici zemalja jugoistočne Evrope.

"Osiguranje stalne i raznovrsne opskrbe energijom nužno je za privredni razvoj i socijalnu stabilnost zemalja regije", rečeno je u završnoj deklaraciji s energetskog summita koju su u petak usvojili predsjednici Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije, te predsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine i bugarski potpredsjednik.

Na summitu u Ohridu zaključeno je da je "stvaranje funkcionalnog, transparentnog i konkurentnog regionalnog energetskog tržišta važan korak prema budućoj integraciji u europsko tržište".

Summit je okupio predsjednike Hrvatske Stjepana Mesića, Albanije Alfreda Moisiua, Crne Gore Filipa Vujanovića, Makedonije Branka Crvenkovskog i Srbije Borisa Tadića te predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojšu Radmanovića i potpredsjednika Bugarske Angela Marina. Zbog postupka opoziva kod kuće, na skup nije došao rumunjski predsjednik Traian Basescu.

Sudionici skupa složili su se da će "jačanje ulaganja u energetski sektor opskrbu učiniti raznolikom, stvarati nova radna mjesta i poticati inovacije i transfer tehnologije u zemljama Energetske zajednice", nedavno osnovane "kao važan doprinos" punom uvrštavanju regije jugoistočne Europe u europsku arhitekturu.

"Zajednički pravni okvir Energetske zajednice pridonosi unapređivanju klime za investiranje i ustanovljuje predvidive poslovne uvjete u energetskom području", kaže se u deklaraciji.

Zemlje regije prihvatile su da u razdobljima lokalnih ili globalne energetske krize primijene načelo solidarnosti i dobrosusjedske i regionalne suradnje.