Rasprava u Parlamentu
30

Predsjednica UO Zavoda Pazarić: Upozoravali smo ministarstvo na malverzacije

M. N.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednica Upravnog odbora Zavoda Pazarić Janja Milinković kazala je kako je ovaj odbor redovno izvještavao resorno ministarstvo o stanju u Zavodu pismeno i usmeno kao i o svim malverzacijama o kojima govori direktor Redžep Salić.

"Žalosti me što je fokus sa djece prebačen na kriminal. Prijavili smo sve kriminalne radnje, ukazali smo ministru na nepravilnosti koje resorno ministarstvo treba otkloniti. Tražili smo da se izvrše promjene zakona o osnivačkim pravima i socijalnoj zaštiti kako bi se znalo koje kategorije i na koji način mogu biti skrbljene u Zavodu. Problem su nepropisane sankcije pa kada inspektor utvrdi nepravilnosti ne može kazniti ni pojedinca ni ustanovu", kazala je.

Navela je kako su imali velikih problema jer ne znaju kako donacije ulaze u ustanovu i da to zakonski treba riješiti.

"Ovaj UO je pristupio preozbiljno svom poslu, napravio je analizu strukture uposlenika i korisnika te posjetilaca organa starateljstva. Utvrdili smo da su se pojedine porodice skoro odrekle svojih članova porodice kada su ih smjestili. Oni se nama obraćaju i mole da ih porodice posjete. Tražimo da se u novim zakonima stavi i da korisnici socijalnih usluga, odnosno njihove porodice obavežu da barem šest puta godišnje obiđu štićenika kojeg su smjestili u ustanovu", kazala Milinković.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Poručila je kako podržavaju da onaj ko je kriv za navedene malverzacije u zavodu odgovara, ali da ne generalizuju sve.

Istakla je da je vrlo teško naći stručnjake s iskustvom koji žele raditi u Pazariću jer su tu smještene najteže kategorije te da zbog toga nedostaje stručnog kadra, ali i zbog pogrešne politike zapošljavanja. Navela je primjer da je umjesto dva defektologa primljen jedan, a umjesto drugog politolog.

Zamolila je zastupnike Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da pomognu zakonskim rješenjima da ova ustanova radi za dobrobit štićenika.

Predstavnici radnika kazali su da su uposlenici časni ljudi koji daju sve za štićenike i da snimci koji su otišli u svijet, ali da to nije prava slika zavoda. Zamolili su da im omoguće dovoljan broj uposlenika i da posjete zavod kao obični ljudi, a ne kao političari u prisustvu kamera i povedu vrijeme s tom djecom kako bi saznali na koji način im mogu pomoći.