Nema povjerenja
194

Predrag Kojović: Novac za ceste trebalo osigurati uštedama, a ne dodatnim nametima

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što su zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jutros usvojili izmjene i dopune Prijedloga Zakona o akcizama BiH, što predstavlja uvođenje dodatnih nameta na budžet stanovnika Bosne i Hercegovine, predsjednik Naše stranke Predrag Kojović upozorio je da aktuelna vladajuća većina nema moralni kredibilitet za to jer građani nemaju povjerenja da će vlast utrošiti taj novac za ono za što je i namijenjen.

Ističe da je interesantno vidjeti da se nacionalisti ne mogu složiti oko očigledno dobrih i važnih odluka za BiH, kao što je NATO ili EU ili Energetska zajednica, ali kada je u pitanju prebacivanje tereta kredita na građane onda su složni.

“Samo pitanje da li nam je ili ne povećanje akciza neophodno je de facto ireleventno, jer se za ljude koji taj novac trebaju trošiti u javnom interesu već decenijama vežu afere političkog kriminala i djelovanje u korist ličnog, partijskog, a ne u korist opšteg i dugoročnog interesa BiH. Novac za investicije u ceste i infrastrukturu treba tražiti u smanjenju javne, neproduktivne potrošnje, dakle u troškovima državne administracije, smanjenjem poreskih i parafiskalnih opterećenja privredi i pravednijem oporezivanju kapitala i imovine. Mjere, poput ovog povećanja akciznih nameta građanima i daljnje opterećivanje realnog sektora su i proizvele pad rasta BDP-a i to je zapravo jedini vidljivi rezultat pokušaja ove vlasti da zemlju povede putem ekonomskog oporavka”, zaključio je Kojović.