BiH
1

Predmet Lutka: Ždrale danas svjedoči o ubistvima Mačara, Govedarice i Goloba

SRNA
Svjedočenjem Đorđa Ždrala u Sudu BiH danas bi trebalo biti nastavljeno ročište u predmetu "Lutka", koji se odnosi na jednu od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u poslijeratnoj BiH.

Prema najavi Tužilaštva BiH, Ždrale bi trebalo da svjedoči o ubistvu Vladimira Mačara, Borisa Govedarice i Zorana Goluba, te tri pokušaja ubistva na njega koja je organizovala kriminalna grupa predvođena Darkom Elezom.

Optužnica u predmetu "Bojan Cvijan i drugi" podignuta je protiv 32 osobe, a postupak protiv optuženog Benana Dorića obustavljen je zbog njegove smrti.

Optužene terete za neka od najtežih krivičnih djela organizovanog kriminala počinjenih u proteklih deset godina, odnosno za više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima, kao i druge pljačke, razbojništva, pranje novca i ostala teška krivična djela.

Tužilac Dubravko Čampara je na ročištu održanom 9. aprila najavio saslušanje 124 svjedoka i 21 vještaka, te uvođenje oko 500, većinom pisanih materijalnih dokaza što će, kako je kazao, potvrditi da su navedena krivična djela bila planirana i profesionalno izvedena.

Čampara je naveo da Tužilaštvo razmatra mogućnost sklapanja sporazuma sa nekim od optuženih i da će, ukoliko do toga dođe, njihov predmet biti izdvojen iz ovog postupka, a oni pozvani kao svjedoci.

On je naglasio da će Tužilaštvo dokazati da su optuženi djelovali kao zločinačka organizacija sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima.

Optuženi u ovom predmetu su Darko Elez, Bojan Cvijan, Benan Dorić koji se u međuvremenu ubio, Davor Mandić, Branimir Minić, Vladimir Pandurević, Vaso Ljubibratić, Muhamed Ramić, Sead Robović, Edin Ahmetspahić, Davor Elez, LJubiša Lalović, Marko Krajišnik, te Slobodanka Tošić.

Među optuženim su i Himzo Ćato, Dejan Vukosavljević, Nermin Tahirović, Elvira Kajević, Azim Kajević, Mehmed Kajević, Elvis Zlatić, Admir Ahmetspahić, Dragan Vujičić, Vladan Parađina, Dragan Jevtović, Benjamin Halilović, Milan Mitić, Dragan Obućina, Anes Kurbegović, Milosav Vesković, Slaviša Bobar i Mladen Mićić.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Biljana Ćuković ranije je rekla da se u Srbiji nalaze Darko Elez, Davor Elez, Branimir Minić, Vladimir Pandurević, Vaso LJubibratić, Milan Mitić i Milosav Vesković, gdje će se protiv njih voditi odvojen postupak.

Početak ročišta u predmetu "Lutka" zakazan je za 13.00 sati.