Crna hronika
0

Predmet "Lutka": Advokat i policajac svjedočili o pokušaju ubistva Đorđa Ždrale

Piše: N. J.
Đorđe Ždrale
Đorđe Ždrale
U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u slučaju "Bojan Cvijan i drugi". Saslušana su tri svjedoka, a nalaz i mišljenje dao je vještak MUP-a RS Aleksandar Vranješević koji je vještačio Audi A8 u kojem se Đorđe Ždrale nalazio kada je na njega pokušan atentat u aprilu 2006. godine.

Optuženi u ovom predmetu se terete za neka od najtežih krivičnih djela organizovanog kriminala počinjenih u proteklih deset godina, odnosno za više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima, kao i druge pljačke, razbojništva, pranje novca i ostala teška krivična djela.

Suđenje je danas nastavljeno saslušanjem trojice svjedoka, advokata Dragiše Jokića, te Mladena Mrđe i policajca Vladimira Taušana, koji su ispitani o okolnostima vezanim za pokušaj ubistva Đorđa Ždrale 6. oktobra 2006. ispred kafića Sport u Lukavici.

Rašeta pucao na Ždralu

Advokat Jokić je posvjedočio kako je vidio kada je mladić od 22-23 godine pucao na Ždralu iz niklovanog pištolja. Prisjetio se kako je Ždrale u tim trenucima pobacao stolove i stolice te pobjegao prema obližnjoj kladionici, dok je napadač pucao za njim.

"Kad je napadač došao do ulaza u kladionicu začuli su se pucnjevi iz nje. Napadač je tada počeo bježati, a Ždrale je izašao iz kladionice i pucao za njim. Naknadno sam saznao da je Ždralu tada napao Strahinja Rašeta", ispričao je Jokić.

Policajac Taušan je ispričao kako je u trenucima kada je pucano na Ždralu bio sa svojim dvogodišnjim djetetom u blizini kladionice. Čuo je udarce i viku te vidio Ždralu kako trči u kladionicu iz koje se potom začulo više pucnjeva.

"Drugi muškarac je imao pištolj u ruci i on je otišao iza kafića Ind šepajući. Jedan od metaka pogodio je i moj automobil, a tada mi je samo bilo bitno da izvučem dijete iz pucnjave", rekao je Taušan.

Svjedok Mrđa je sjedio u kafiću Ind u kojem je čuo pucnjavu. Naveo je kako je vidio napadača kao i da mu je Ždrale poslije rekao da je on pucao na njega.

Pred Sudom je svoj nalaz iznio i vještak MUP-a RS Aleksandar Vranješević koji je vještačio Audi A8 u kojem se Ždrale nalazio kada je na njega pokušan atentat u aprilu 2006. godine. On je potvrdio da je na stražnjem dijelu tog auta nastalo 20 oštećenja, te da je pucano iza vozila i prema vozaču. Nije se mogao izjasniti o tome na kojoj se udaljenosti nalazio napadač. Nastavak suđenja zakazan je za 21. maja.

Optužnica u predmetu "Lutka" je podignuta protiv 32 osobe, a u međuvremenu se ubio jedan od optuženih u ovom predmetu, Benan Dorić, te je protiv njega postupak obustavljen.

Dvojica optuženih se nagodili sa Tužilaštvom

Suđenje će se u odvojenom postupku voditi protiv sedam optuženih koji se nalaze u Srbiji odnosno Darka Eleza (1980), Davora Eleza (1977), Branimira Minića (1984), Vladimira Pandurevića (1980), Vasu Ljubibratića (1975), Milan Mitić (1960) i Milosava Veskovića (1978).

U međuvremenu je Sud BiH odvojio postupak protiv Seada Robovića i Edina Ahmetspahića koji su sa Tužilaštvom BiH postigli sporazum o priznanju krivice. Sud bi sutra trebao donijeti odluku o (ne)prihvatanju toga sporazuma.

Na Sudu BiH se tako u slučaju "Bojan Cvijan i drugi" vodi proces protiv 22 optužena: Bojan Cvijan (1976.), Davor Mandić (1974.), Muhamed Ramić (1973.), Ljubiša Lalović (1976.), Marko Krajišnik (1978.), Slobodanka Tošić (1986.) Himzo Ćato, (1972.), Dejan Vukosavljević (1978.), Nermin Tahirović (1976.), Elvira Kajević (1972.), Azim Kajević (1967.), Mehmed Kajević (1963.), Elvis Zlatić (1983.), Admir Ahmetspahić (1980.), Dragan Vujičić (1977.), Vladan Parađina (1977.), Dragan Jevtović (1977.), Benjamin Halilović (1970.), Dragan Obućina (1977.), Anes Kurbegović (1973.), Slaviša Bobar (1978.) i Mladen Mićić (1975.).