Bosić pisao Komšiću
0

"Predložiti novog predsjedavajućeg Vijeća ministara"

SRNA
Mladen Bosić
Mladen Bosić
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić očekuje da članovi Predsjedništva BiH u najkraćem roku ispune svoju zakonsku obavezu i predlože novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Bosić u pismu predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću navodi da shvata namjeru Predsjedništva da omogući vrijeme za političke razgovore, ali podsjeća da je od 14. jula, kada Predstavnički dom parlamenta BiH nije potvrdio imenovanje Slave Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara, prošlo pet mjeseci.

"Vi kao predsjedavajući Predsjedništva za to vrijeme, osim putovanja po svijetu i lobiranja za stavove i interese sopstvene stranke, niste zakazivali nikakve konsultacije i svoj posao prepustili ste neformalnoj i neinstitucionalnoj grupi lidera političkih partija", navodi Bosić u pismu.

 On je podsjetio da ti neformalni razgovori nisu donijeli konačan rezultat, osim što niko od učesnika nije osporavao da bi mandat predsjedavajućeg Vijeća ministara trebalo ovaj put da pripadne Hrvatu, odnosno koaliciji HDZ-a i HDZ 1990.

Bosić ističe da, s obzirom da je ta koalicija već izašla u javnost sa imenom kandidata, ne vidi ni jednu prepreku da Predsjedništvo BiH izvrši svoju dužnost i omogući mandataru da u zakonski predviđenom roku obavi konsultacije i predloži Parlamentarnoj skupštini BiH novi sastav Vijeća ministara BiH.

Predsjednik SDS-a upozorava da će Predsjedništvo BiH, ukoliko i dalje bude ignorisalo svoje zakonske dužnosti,  snositi  veliki dio odgovornosti ne samo za kršenje zakona i Ustava BiH, nego i za političke, ekonomske i socijalne posljedice koje proizilaze iz institucionalnog zastoja i neformiranja Vijeća ministara BiH.