BiH
0

Predloženo formiranje komisije za provođenje referenduma u RS-u

FENA
Na sjednici Narodne skupštine RS-a danas su predloženi članovi Komisije za provođenje referenduma u RS-u o pravosuđu BiH, ali bez predstavnika opozicije i bošnjačkih stranaka.

I pored toga, komisiju je kompletirala vladajuća većina.

Zadatak Komisije za provođenje referenduma je da formira komisije u lokalnim zajednicama u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju referenduma.

SNSD će imati četiri, DNS i SP po dva i Slobodni demokratski srpski klub (SDS-K) jednog člana u ovoj komisiji.

Vladajuća stranka u RS-u je predložila da u ovu komisiju budu imenovani Željko Mirjanić, Ljiljana Dabić, Vili Kuljanac i Dragoljub Reljić.

Mirjanić je profesor na Pravnom fakultetu Banja Luka, Dabić je šef kabineta gradonačelnika Banja Luke i član Gradske izborne komisije, a član iste komisije je i Kuljanac. Reljić je u prethodnom mandatu bio sekretar Predstavničkog doma parlamenta BiH.

DNS je predložio profesora na banjalučkom Pravnom fakultetu i savjetnika u kabinetu predsjednika Narodne skupštine RS-a Milu Dmičića i pravnika Željka Škondrića koji je sekretar Skupštine grada i predsjednik Gradske izborne komisije u Prijedoru.

SP je delegirao poslanike Dobrilu Drinić i Dragana Ristića.

Prijedlog SDS-K je banjalučki advokat i bivši član Komisije za reformu visokog obrazovanja Darko Kremenović.

Tokom današnje skupštinske rasprave opozicija je ponovila da odluka o referendumu u RS-u nije još objavljena u "Službenom glasniku RS“, a ako se i održi, u šta sumnjaju, izjašnjavanje građana neće imati nikakvo djejstvo.

Sve te aktivnosti o referendumu u RS-u uporedili su s onim koji je održan prije nekoliko mjeseci u Grčkoj.