{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predloženo da Vijeće ministara BiH pokrene tužbu protiv Hrvatske

F
29.5.2007. u 17:15
0
0
Predloženo da Vijeće ministara BiH pokrene tužbu protiv Hrvatske
0
Predloženo da Vijeće ministara BiH pokrene tužbu protiv Hrvatske
Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu pripremila je tekst deklaracije u kojoj se "od Vijeća ministara BiH i vlada Republike Srpske i Srbije traži da pokrenu tužbu protiv Hrvatske za genocid počinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata".
Ovu deklaraciju bi trebalo da razmatraju domaći i strani stručnjaci na četvrtoj međunarodnoj konferenciji o Jesenovcu 30. i 31. maja u Banjoj Luci.

Predsjednik Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu prof. dr. Bernard Klajn kazao je na pres-konferenciji da ova deklaracija dolazi u vrijeme kada se u javnosti pokušava umanjiti broj likvidiranih u jasenovačkim logorima i da logori smrti budu predstavljeni kao radnički logori.

Naveo je da Jasenovac i Donju Gradinu danas dijeli državna granica BiH i Hrvatske, pa se u deklaraciji od vlada Hrvatske, Srbije i BiH traži da se pokrene postupak o stavljanju jasenovačkog kompleksa pod zaštitu UNESCO-a.

Saopćavajući zaključke iz deklaracije, rabin Jozef Atrijas je naveo, između ostalog, da se "predlaže Vijeću ministara BiH i vladama Srbije i RS-a da podnesu oštetni zahtjev Međunarodnom sudu pravde u Haagu za obeštećenje žrtava genocida i njihovih potomaka zbog genocida počinjenog u jasenovačkim logorima smrti od države Hrvatske".

Inače, predsjednik Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu prof. dr. Bernard Klajn odlikovan je danas ukazom predsjednika RS-a Milana Jelića, Ordenom časti sa zlatnim zracima za doprinos u osvjetljavanju istine u logorima smrti koje je preživio kao dječak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: