{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predloženo da Vijeće ministara BiH pokrene tužbu protiv Hrvatske

F
29.5.2007. u 17:15
0
0
Predloženo da Vijeće ministara BiH pokrene tužbu protiv Hrvatske
0
Predloženo da Vijeće ministara BiH pokrene tužbu protiv Hrvatske
Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu pripremila je tekst deklaracije u kojoj se "od Vijeća ministara BiH i vlada Republike Srpske i Srbije traži da pokrenu tužbu protiv Hrvatske za genocid počinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata".
Ovu deklaraciju bi trebalo da razmatraju domaći i strani stručnjaci na četvrtoj međunarodnoj konferenciji o Jesenovcu 30. i 31. maja u Banjoj Luci.

Predsjednik Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu prof. dr. Bernard Klajn kazao je na pres-konferenciji da ova deklaracija dolazi u vrijeme kada se u javnosti pokušava umanjiti broj likvidiranih u jasenovačkim logorima i da logori smrti budu predstavljeni kao radnički logori.

Naveo je da Jasenovac i Donju Gradinu danas dijeli državna granica BiH i Hrvatske, pa se u deklaraciji od vlada Hrvatske, Srbije i BiH traži da se pokrene postupak o stavljanju jasenovačkog kompleksa pod zaštitu UNESCO-a.

Saopćavajući zaključke iz deklaracije, rabin Jozef Atrijas je naveo, između ostalog, da se "predlaže Vijeću ministara BiH i vladama Srbije i RS-a da podnesu oštetni zahtjev Međunarodnom sudu pravde u Haagu za obeštećenje žrtava genocida i njihovih potomaka zbog genocida počinjenog u jasenovačkim logorima smrti od države Hrvatske".

Inače, predsjednik Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu prof. dr. Bernard Klajn odlikovan je danas ukazom predsjednika RS-a Milana Jelića, Ordenom časti sa zlatnim zracima za doprinos u osvjetljavanju istine u logorima smrti koje je preživio kao dječak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: