FZO
4

Predložen zakon za liječenje oboljele djece iz RS-a u inostranstvu

FENA
Predsjednik RS-a Milorad Dodik predložio je usvajanje zakona kojim bi oboljeloj djeci iz tog bh. entiteta, a koja su osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja, omogućila dijagnostika i liječenje u inostranstvu.

Taj vid liječenja dobili bi ukoliko im nije moguće pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu u ustanovama u RS-u, kao ni u drugim zdravstvenim ustanovama s kojima Fond zdravstvenog osiguranja ima potpisan ugovor.

Ako ovaj Dodikov zakon bude usvojen u entitetskom parlamentu, formirat će Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

U Fond će se prikupljati sredstva iz, kako je navedeno u nacrtu ovog zakonu, posebnog doprinosa za solidarnost, u iznosu od 0,25 posto od neto plaće zaposlenih u RS-u, iz posebnog doprinosa za solidarnost koji uplaćuju općine i gradovi, donacija organizacija, preduzeća i pojedinaca te ostalih sredstava.

Zaposleni u RS-u mogu uputiti zahtjev Upravnom odboru Fonda da ih oslobodi uplaćivanja doprinosa za solidarnost, što je direktor Fonda dužan odobriti i o tome obavijestiti poslodavca zaposlenog.

"Sredstva Fonda dodjeljuju se za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda, a za koje nije moguće obezbijediti odgovarajuću zdravstvenu uslugu u RS-u i za koju Fond zdravstvenog osiguranja nije u mogućnosti da osigura cjelokupna sredstva iz sopstvenih izvora", precizira se u zakonu.

Navodi se i da se sredstva Fonda dodjeljuju, ukoliko su iscrpljene sve mogućnosti dijagnostike, odnosno liječenja u zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja RS-a ima potpisan ugovor o saradnji.

Visinu posebnog doprinosa za solidarnost, koji će uplaćivati lokalne zajednice u Fond, odredit će Savez općina i gradova RS-a, a na osnovu njihove razvijenosti.

Predviđeno je da Vlada RS-a imenuje direktora Fonda, na osnovu javnog konkursa, kao i Upravni odbor Fonda koji bi trebalo da ima 15 članova imenovanih iz reda predstavnika istaknutih zdravstvenih radnika, Saveza sindikata, Saveza opština i gradova, Privredne komore, medija i udruženja čiji su ciljevi usmjereni na poboljšanje uslova za liječenje oboljele djece.

Svi podaci o prikupljenim i dodijeljenim, odnosno raspoređenim sredstvima s računa Fonda, će biti svakodnevno dostupni na njegovoj internet stranici.