Kolegij gradonačelnika
64

Predložen rebalans budžeta Tuzle: Dodatnih dva miliona KM za borbu protiv koronavirusa

A. K.
Kolegij gradonačelnika Tuzle
Kolegij gradonačelnika Tuzle
Na danas održanoj sjednici kolegija gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića utvrđen je prijedlog odluke o izmjenama i dopunama gradskog budžeta. Kako je predloženo, dodatnih dva miliona konvertibilnih maraka bi bilo izdvojeno za sprečavanje širenja i sanaciju posljedica pandemije koronavirusa.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je da je budžet Tuzle usvojen u decembru 2019. godine, da tada nisu mogli planirati da će ih zadesiti pandemija, kao i da će im biti potrebna sredstva za borbu protiv njenog širenja te sanaciju ekonomskih, socijalnih i drugih posljedica.

"Ovo je prvi u nizu rebalansa kojim smo obezbijedili skoro dva miliona KM, kako bi se nastavilo sa realizacijom započetih aktivnosti vezanih za sprečavanje širenja i sanaciju posljedica pandemije i uglavnom se odnosi na sredstva civilne zaštite. Naredni rebalans očekujemo uskoro, ukoliko Parlament Federacije BiH usvoji našu inicijativu za izmjenu Zakona o korištenju sredstava od naknade za izgradnju javnih skloništa i time omogući da se sredstva čija je namjena izgradnja skloništa mogu koristiti za pomoć građanima i privrednim i drugim subjektma za sprečavanje i otklanjanje posljedica pandemije", kazao je Imamović.

Prvi čovjek Tuzle očekuje da će ovaj grad dobiti određena finansijska sredstva od Vlade Federacije BiH te će i u tom slučaju morati bit donesen rebalans budžeta.