BiH
0

Predložen pritvor za pet osumnjičenih u akciji Trebević

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH da odredi jednomjesečni pritvor za pet osoba uhapšenih u policijskoj akciji kodnog naziva "Trebević", koja je usmjerena na suzbijanje autokriminaliteta u BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, predložen je pritvor osobama čiji su inicijali S. P. (30), V. D. (33), K. N. (49) i B. M. (33) iz Sarajeva, kao i Č. M.(47) iz Gruda.

Pritvor je predložen, između ostalog, zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike radi onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage, ali i zbog opravdane sumnje da bi, ukoliko bi se našli na slobodi, ponovo izvršili isto ili slično krivično djelo.

Ove osobe su pod istragom koja je usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje krivičnih djela organizovanog kriminala u vezi sa carinskim prevarama, teškim krađama, iznudama i razbojništvom, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu s ciljem podizanja optužnice.

U koordinisanoj policijskoj akciji "Trebević", pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo jučer su izvršili pretrese na 14 lokacija širom BiH u kojima je uhapšeno 11 osoba, osumnjičenih za krivična djela u oblasti autokriminaliteta.

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopšteno da je policijska akcija usmjerena protiv osumnjičenih za krađu više desetina automobila, čija se ukupna vrijednost procjenjuje u milionskih iznosima.

Akcija suzbijanja autokriminaliteta provedena je u Mostaru, Grudama, Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Zvorniku.