Tužilaštvo BiH
0

Predložen pritvor osumnjičenima za trgovinu drogom

SRNA
Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za pet lica čiji su inicijali H.M., F.Š., E Đ., B.J. i A K. koji se sumnjiče za neovlašteni promet opojnim drogama.

Tužilaštvo sumnjiči H.M. da je tokom decembra 2011. godine, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, organizovao grupu ljudi, a osumnjičene F.Š., E.Đ., B.J. i A.K. da su postali članovi organizovane grupe, radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prenosa, držanja i prevoza droge heroin i "skank" iz Crne Gore u BiH i zemlje EU.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je zbog opasnosti od bjekstva, s obzirom da su osumnjičeni H.M. i A.K. strani državljani i ne posjeduju državljanstvo BiH, niti imaju prijavljeno prebivalište u BiH.

Osumnjičeni F.Š. i B.J. posjeduju državljanstvo BiH i Hrvatske, te bi odlaskom sa teritorije BiH mogli postati nedostupni pravosuđu BiH. 

Mjera pritvora predložena je i zbog postojanja opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike. 

Tužilaštvo je saopštilo da je prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen  Sudu BiH. 

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na području Bugojna, Tomislavgrada, Posušja i Mostara uhapsili su međunarodnu organizovanu grupa koja je duži vremenski period krijumčarila drogu na području BiH, saopšteno je danas iz Sipe.
    
U akciji obavljenoj u subotu, 3. marta, oduzeta je značajna količina droge i oružja. Lica lišena slobode, od kojih su dva državljani Crne Gore, do sada su u BiH prokrijumčarila oko 26 kilograma marihuane.