Crna hronika
0

Šest osoba uhapšeno, nađena droga, novac i oružje

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene Đ.Ž. (1948.), rođenog i nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH, M.H. (1965.), rođenog i nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH i Holandije, E.K. (1974.), rođenog u Mostaru, nastanjenog u Jablanici, državljanina BiH i I.K. (1962.), rođenog i nastanjenog u općini Zenica, državljanina BiH i Holandije.

Mjere zabrane zatražene su za osumnjičene Dž.F. (1964.), rođenu i nastanjenu u Sarajevu i Đ.K. (1976.), rođenu u Mostaru, nastanjenu u Jablanici, obje državljanke BiH.

Osumnjičeni Đ.Ž, M.H. E.K. Dž.F. i Đ.K. lišeni su slobode 23. marta u kasnim noćnim satima na području općina Hadžići i Jablanica, a osumnjičeni I.K. lišen je slobode u ranim jutarnjim satima 24. marta na području općine Zenica.

Sve osumnjičene osobe slobode su lišili službenici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, a sumnjiče se da su sudjelovali u prodaji najmanje sedam kilograma droge "amfetamin".

Prilikom lišenja slobode zaplijenjeno je sedam kilograma "spida" i četiri kilograma "miksa".

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za četiri osumnjičene osobe u trajanju od 30 dana.

Pritvor je predložen jer postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli uticati na svjedoke ili saučesnike i ometati tok istrage, a za osumnjičenog M.H. predložen je pritvor zbog opasnosti od njegovog bijega, dok je za osumnjičenog I.K. predložen pritvor zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ponovo počiniti krivično djelo.

Za dvije osumnjičene osobe predložene su mjere zabrane napuštanja boravišta, zabrana putovanja, zabrana sastajanja s drugim osumnjičenim osobama, kao i naredba da se osumnjičene osobe povremeno javljaju određenom državnom organu.

Sve navedene osumnjičene osobe su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičene su za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet drogama.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.