Predložen pritvor Kajtaziju i Pekiću osmunjičenim za ratne zločine u Brčkom

S
SRNA
11.11.2015. u 12:56
0
3
Predložen pritvor Kajtaziju i Pekiću osmunjičenim za ratne zločine u Brčkom
0
Predložen pritvor Kajtaziju i Pekiću osmunjičenim za ratne zločine u Brčkom Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužailaštvo BiH predložilo je određivanje pritvora Begzadu Kajtaziju i Šemsudinu Pekiću, osumnjičenim za ratne zločine nad srpskim civilima počinjene 1992. godine u Brčkom.
Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike u radi prikrivanja krivičnog djela, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

Brčanska policija uhapsila je jučer Kajtazija i Pekića po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Oni su osumnjičeni da su tokom rata u BiH, u svojstvu komandanta i pripadnika 5. čete 1. bataljona 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane Bosanska Posavina, na području Bukvika postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civila za vrijeme rata.

Kajtazi je osumnjičen da je sredinom septembra 1992. godine, prilikom napada HVO-a na mjesto Bukvik, ubio Srpkinje Milku Brestovački, rođenu 1942. godine, i Radojku Brestovački, rođenu 1933. godine.

Pekić, koji je bio komandant čete, osumnjičen je da nije spriječio svog vojnika da počini zločin, niti ga je za počinjeni zločin procesuirao i kaznio.

Tužilaštvo BiH saopćilo je da će, u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu, Policijom Brčko distrikta i MUP-om Republike Srpske, nastaviti dalju istragu s ciljem utvrđivanja krivične odgovornosti za ubistva 50 srpskih civila u mjestu Bukvik 1992. godine.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: