{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na području Brčkog uhapšen osumnjičeni za ratni zločin Mensur Đakić

5.11.2015. u 08:56
0
15
Na području Brčkog uhapšen osumnjičeni za ratni zločin Mensur Đakić
0
Na području Brčkog uhapšen osumnjičeni za ratni zločin Mensur Đakić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski djelatnici Policije Brčko Distrikta BiH, lišili su slobode osumnjičenog Mensura Đakića, rođenog 25.08.1949. godine u Brčkom, državljanina BiH.
Navedeni osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme rata u BiH, kao komandant 1. bataljona 108. brigade HVO Brčko, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica i ratnih zarobljenika.

On se tereti da u svojstvu komandanta 1. bataljona 108. brigade HVO-a Bosanska Posavina, prilikom napada na području sela Bukvik, 15.09.1992. godine,nije spriječio pripadnika 4. čete 1. bataljona, da izvrši ubistvo 3 zarobljene ranjene osobe srpske nacionalnosti, Radić Živana, Purić Vlajku i Veselinović Savu, a nakon što je vojnik kojem je zapovjedao počinio ubojstvo, propustio da kazni počinitelja, te da je dana 14.09.1992. godine u svojstvu komandanta bataljona 108 brigade HVO-a osobno ubio ratnog zarobljenika srpske nacionalnosti Janka Maričića.

Osumnjičeni Đakić tereti se da je počinio krivično djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Nakon lišenja slobode, policijske snage Brčko Distrikta BiH će osumnjičenog sprovesti na ispitivanje tužitelju Tužilaštva BiH, koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo BiH će u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Policijom Brčko Distrikta BiH i MUP-om RS nastaviti dalju istragu u cilju utvrđivanja krivične odgovornosti za ubistva oko 50 civila srpske nacionalnosti u mjestu Bukvik, 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: