{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na području Brčkog uhapšen osumnjičeni za ratni zločin Mensur Đakić

5.11.2015. u 08:56
0
15
Na području Brčkog uhapšen osumnjičeni za ratni zločin Mensur Đakić
0
Na području Brčkog uhapšen osumnjičeni za ratni zločin Mensur Đakić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski djelatnici Policije Brčko Distrikta BiH, lišili su slobode osumnjičenog Mensura Đakića, rođenog 25.08.1949. godine u Brčkom, državljanina BiH.
Navedeni osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme rata u BiH, kao komandant 1. bataljona 108. brigade HVO Brčko, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica i ratnih zarobljenika.

On se tereti da u svojstvu komandanta 1. bataljona 108. brigade HVO-a Bosanska Posavina, prilikom napada na području sela Bukvik, 15.09.1992. godine,nije spriječio pripadnika 4. čete 1. bataljona, da izvrši ubistvo 3 zarobljene ranjene osobe srpske nacionalnosti, Radić Živana, Purić Vlajku i Veselinović Savu, a nakon što je vojnik kojem je zapovjedao počinio ubojstvo, propustio da kazni počinitelja, te da je dana 14.09.1992. godine u svojstvu komandanta bataljona 108 brigade HVO-a osobno ubio ratnog zarobljenika srpske nacionalnosti Janka Maričića.

Osumnjičeni Đakić tereti se da je počinio krivično djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Nakon lišenja slobode, policijske snage Brčko Distrikta BiH će osumnjičenog sprovesti na ispitivanje tužitelju Tužilaštva BiH, koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo BiH će u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Policijom Brčko Distrikta BiH i MUP-om RS nastaviti dalju istragu u cilju utvrđivanja krivične odgovornosti za ubistva oko 50 civila srpske nacionalnosti u mjestu Bukvik, 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: