{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predložen pritvor bivšem direktoru KPZ-a tuzla

F
17.4.2014. u 17:23
0
7
Predložen pritvor bivšem direktoru KPZ-a tuzla
0
Predložen pritvor bivšem direktoru KPZ-a tuzla
Hasan Hodžić
Tužilac Kantonalnog tužilaštva u Tuzli predložio je Kantonalnom sudu određivanje pritvora bivšem direktoru Kazneno-popravnog zavoda Tuzla Hasanu Hodžiću (70) zbog osnovane sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlašćenja u vezi s nezakonitim zapošljavanjima u ovom zavodu od 2006. do 2010. godine.
Predložen je i pritvor Nerminu Sinanoviću (42), Abdulahu Subašiću (48) iz Kalesije i Fuadu Bektiću (51) iz Lukavca, osumnjičenim da su Hodžiću pomagali i posredovali u nezakonitim zapošljavanjima.

Pritvor je predložen i za Robina Mujačića (52), pomoćnika direktora KPZ-a Tuzla za Privrednu jedinicu poluotvorenog tipa „Kozlovac“ zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlašćenja vezano za određene nezakonitosti u radu ove jedinice KPZ-a.

Uz navedene osobe, naredba o provođenju istrage je donesena i protiv M.B (45), uposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, zbog osnova sumnje da je u nekoliko navrata pomagao i posredovao Hodžiću prilikom nezakonitih zapošljavanja.

Postoji osnovana sumnja da je Hasan Hodžić, dok je bio direktor KPZ-a Tuzla, uz pomoć navedenih osoba koje su u određenim slučajevima pronalazile i posredovale s osobama koje su bile spremne platiti određene novčane iznose za zaposlenje u KPZ-u na mjestu stražara pripravnika, uzimao novac koji su pomoćnici dobijali od tih osoba.

Nakon što bi komisija za prijem zaposlenika po objavljenom konkursu dostavila listu kandidata koji su ispunjavali uslove za prijem, birao je one koji su prethodno plaćali zaposlenje.

Sumnja se da su pomagaći predali Hodžiću novac za 13 zaposlenja u KPZ-u Tuzla u iznosima koji su se pojedinačno kretali od 7.000 do 20.000 KM te da je tako sebi ili drugima pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu do oko 173.000 KM.

Robin Mujačić je osumnjičen da je tokom 2011. i 2012. godine organizovao više isporuka pilećeg i purećeg mesa, proizvedenog u Privrednoj jedinici „Kozlovac“ KPZ-a Tuzla, u dva restorana na području TK, pri ćemu isporuke nisu evidentirane u poslovnim knjigama te jedinice.

Sumnja se da je na taj način sebi pribavio protupravnu imovinsku korist od oko 10.000 KM, koliko su ukupno koštale isporuke tih proizvoda.

Također je osumnjičen da je jednom zatvoreniku koji je služio kaznu zatvora na Kozlovcu omogućio korišćenje nezakonitih pogodnosti.

U koordiniranoj akciji Tužilaštva Tuzlanskog kantona, obavljenoj u saradnji s pripadnicima Agencije za istragu i zaštitu BiH, jučer su izvršeni pretresi na nekoliko lokacija u Tuzli te su ove osobe lišene slobode.

Prilikom pretresa su privremeno oduzeti jedan automobil, laptopi, mobiteli i kartice, određeni iznos novca i drugi predmeti za koje se sumnja da potiču ili su korišćeni prilikom izvršenja krivičnih djela.

Istraga u ovom predmetu je u toku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: