Akcija "Farmer"
26

Predložen jednomjesečni pritvor za bivšeg ministra Desnicu Radivojevića

Piše: M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je određivanje jednomjesečnog pritvora bivšem ministru Desnici Radivojeviću koji je uhapšen u akciji "Farmer".

Kako je rekla glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, pritvor je predložen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu utjecajem na svjedoke i prikrivanjem dokaza te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

U nastavku operativne akcije "Farmer", policijski službenici Federalne uprave policije su u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo prije dva dana na području Republike Srpske uhapsili Radivojevića.

Sumnjiči se da je počinio krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnog djela iz člana 340., a u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 383. i prevara iz člana 294. KZFBiH.

Radivojević, bivši visoki funkcioner SDA, bio je član Vlade FBiH Nermina Nikšića, a nezvanično se saznaje da je uhapšen zbog sumnje da je posredovao u nezakonitoj prodaji donirane poljoprivredne mehanizacije.

Operativnu akciju "Farma" zajednički su u nedjelju proveli policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, a vezano za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnog djela te u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti i prevare.