Socijalna politika
441

Predložen amandman na budžet FBiH kojim bi se povećale invalidnine za 58 posto

F. H.
U slučaju usvajanja prijedloga, osnovica za invalidnine bila bi veća 58% (Foto: T. S./Klix.ba)
U slučaju usvajanja prijedloga, osnovica za invalidnine bila bi veća 58% (Foto: T. S./Klix.ba)
Irfan Čengić (SDP) je u parlamentarnu proceduru dostavio amandman na Budžet FBiH kojim se predlaže povećanje ove stavke za 41 milion KM što bi bilo dovoljno za povećanje invalidnina od 1. jula tekuće godine.

Zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić je zajedno sa Fikretom Zuko, predsjednikom Koordinacionog odbora udruženja osoba sa invaliditetom KS i Almirom Šahmanija, predsjednikom Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom FBiH održao press konferenciju na temu povećanja invalidnina u FBiH.

"Od 2009. godine imamo veću minimalnu platu, veću prosječnu platu, veće penzije, veće troskove administracije, veće budžete, samo invalidnine su ostale iste, jer je Parlament 2016. godine umjesto osnovice 80% minimalne plate upisao nominalni iznos u KM i tako zaledio invalidnine" naglasio je Čengić.

Za izvor finansiranja ovog povećanja, Čengić je predložio 200 miliona KM koja su ostala neraspoređena za federalne obaveze i planirana da se doniraju kantonima.

"Osobe sa invaliditetom u FBiH svakim danom imaju sve više problema da obezbjede materijalne i druge pretpostavke za dostojanstven život. Podrška koja dolazi od institucija vlasti najčešće ostaje na verbalnom nivou i ne doprinosi stvarnom poboljšanju njihovog položaja u društvu. To se najbolje može ilustrovati činjenicom da naknade koje primaju sa Federalnog nivoa nisu povečane od 2009 godine", istakao je Zuko.

Ukolilo bi amandman zastupnika Čengića bio usvojen, invalidnine bi bile povećane za 58%, odnosno osnovica na nivo od 80% nove minimalne plate od 2022.godine.