NS Radom za boljitak
0

Predlagač povećanja plata funkcionerima izbačen iz stranke

Sarajevo-x.com
Mika Lešić koji je predložio povećanje plata funkcionerima u Federaciji BiH više nije član Narodne stranke Radom za boljitak, saopćeno je iz te stranke.

"Lešić nije izabran na listama Narodne stranke Radom za boljitak, i samim tim nije bio poslanik te stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH, nego se pridružio članstvu u posljednje vrijeme", tvrde u toj stranci.

"Predsjednik stranke je razriješio Miku Lešića, jer je samoinicijativno, bez saglasnosti stranačkih tijela, kao zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH i ovlašteni predlagač, podnio sramotni amandman (o zastupničkim penzijama od 2.100 KM) na Prijedlog Zakona o platama i naknadama u organima FBiH", navodi se u saopćenju stranke.

Isti amandman je direktno protivan interesima građana FBiH i BiH, a kao takav je protivan i stavovima i načelima NS Radom za boljitak, saopćili su iz stranke.

Daliborka Milović i Slobodan Tomić, zastupnici Boljitka u Domu naroda PFBiH bili su netačno informirani od Lešića, i u narednom periodu stranka će poduzeti određene mjere i prema njima ako se utvrdi njihova odgovornost.

Alma Čardžić i Vlado Ivanković, zastupnici NSRZB u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, neće glasati za ovakav Prijedlog, i to ne samo radi ovog spornog amandmana, već što u NS Radom za boljitak smatraju kako izvršna i zakonodavna vlast trebaju biti plaćene prema učinku.

"Ovakvo stanje u kojem se nalaze građani BiH pokazuje da je taj učinak minoran, te smatramo kako pojedini zastupnici nisu zaslužili ni plate koje trenutno imaju", saopćio je Ured za odnose s javnošću NSRZB.