BiH
448

Predizborni izazov: Dozovi se, vodi računa za koga ćeš glasati

Piše: E. G.
Bosna i Hercegovina i njeni građani već više od dvije decenije otkako smo imali prve demokratske, višestranačke izbore, pred sobom imaju veliki izazov - koga odabrati, za koga glasati, a ne napraviti pogrešan izbor? S obzirom na situaciju u državi kroz sve ove godine koje su ostale iza nas, čini se da smo često pogrešno birali. Evo novog izazova.

Ice Bucket Challenge, podizanje svijesti o ALS-u i doniranje novca za istraživanje i liječenje oboljelih od ove podmukle bolesti, kampanja je koja je zahvatila i u kojoj učestvuje cijela planeta. Neki su izazov prihvatili i zaista donirali novac, neki su to uradili tek tako.

U "ledenom izazovu" su učestvovali i neki domaći političari. Nije poznato jesu li donirali novac za liječenje i istraživanje ALS-a, jer to javno nisu saopćili, ali mnogi su mišljenja da su političari i u ovome učestvovali u svrhu vlastite, predizborne, promocije.

Zoran Ćatić, voditelj Studentskog eFM radija, odlučio je pred građane BiH postaviti malo drugačiji izazov. Ukratko, pozvao je građane da se "dozovu" prije nego zaokruže nečije ime ili neku stranku na glasačkom listiću.

"Ice Bucket Challenge je super, razumljiv je na nekom globalnom nivou, ali mislim da nije primjeren situaciji u BiH i onome što mi trenutno proživljavamo. Ne samo mi, nego svi oni koji su u mnogo goroj situaciji nego što je većina nas, sa posebnim osvrtom na ljude u poplavljenim područjima neka tri mjeseca prije nego što doći zima. Iz tog razloga ovom gestom želim skrenuti pažnju i obećati samom sebi da ću na predstojećim izborima voditi računa za koga ću glasati, zašto ću za njega glasati, po cijenu i nevažećeg glasačkog listića", kazao je Ćatić u videu.

Čisto dozivanja radi, "pao" je i jedan šamar, jer bolje je da se sada šamaramo, nego da i dalje trpimo udarce zbog lošeg odabira na izborima.

Popularni radijski voditelj i aktivista je pozvao Dubiozu kolektiv na "Dozivanje Challenge".