BiH
23

Predblagdanska atmosfera: U Mostaru podijeljeno 600 porcija graha

Piše: A. B.
Mladi iz Župe ''Svetog Ivana Apostola i Evanđelista'' večeras su u sklopu Malog blagdanskog sajma, koji se odvija u Ulici Nikole Šubića Zrinskog upriličili besplatnu podjelu 600 porcija graha.

Don Ivan Marčić, jedan od inicijatora ideje kazao je da su se od novca koji su zaradili na kreativnom štandu, postavljenom na blagdanskoj šetnici, odlučili ljudima napraviti vojnički grah.

U velikoj posudi od ranih jutarnjih sati krčkalo se preko 180 litara graha, a brojne građane primamljivi miris privukao je za štand. Uz grah, na štandu su se mogli probati i kupit božićni kolači, liker od crnog vina, naziva "Srce slatko" I mnogi drugi proizvodi koje su aktivisti pravili po starim receptima.

Mali blagdanski sajam koji se i ove godine održava uoči predstojećih praznika svojom autentičnošću postaje sve zapaženiji i posjećeniji. Uz štandove kreativaca, kuhano vino, čajeve, palačinke, božićne kolačiće i topli sok od nara, kao posebna atrakcija se ističu svakodnevni nastupi mostarskih pjevača iza 18 sati i 30 minuta.

Iako grad Mostar ni ove godine neće upriličiti doček Nove godine na otvorenom, građani koje smo zatekli prilikom posjete sajmu zadovoljni su predblagdanskom atmosferom koja vlada u gradu.

"Meni je ovdje stvarno divno i prelijep božićni ugođaj. Građani imaju puno toga za pogledati. Moje mišljenje je da je potrebno da se češće događaju ovakvi sajmovi. Za božićne blagdane građani ovdje na jednom mjestu mogu kupiti sve”, kazala je Martina Juričić.

A i izlagači na sajmu su zadovoljni posjetom.

"S obzirom da smo ostarili bez posla i ja i moj suprug, morali smo nešto poduzeti. Imamo četvero djece i morali smo naći način da od nečeg živimo. Ovdje prodajem tradicionalne božićne kolače, sok od nara i kadulje, slike od presovanog cvijeća, sapune i čestitke. S obzirom da nam je ovo druga godina sajma, mogu vam reći da je prodaja puno veća nego protekle godine", kazala Anita Čule.

Tradicionalni Mali blagdanski sajam bit će otvoren do 31. decembra 2015.godine.