BiH
22

Mostarci ni nakon 10 godina neće imati doček Nove godine na otvorenom

Piše: A. B.
Foto: Željko Miličević
Foto: Željko Miličević
Najavljivanog dočeka Nove godine na otvorenom u Mostaru ni nakon 10 godina ipak neće biti. Iz MUP-a HNK potvrđeno je kako su im organizatori događaja poslali dopis u kojemu otkazuju unaprijed najavljeno javno okupljanje.

Indicije o tome kako je doček otkazan zbog sigurnosnih razloga su u PU Mostar odbačene. Branko Drinovac, načelnik PU Mostar, kazao je kako mostarska policija ne raspolaže saznanjima o otkazivanju skupa zbog ugrožavanja sigurnosti i da o tome nema nikakvih evidentiranih saznanja.

Mostarci će, prema svemu sudeći, i ove godine zabavu za najluđu noć biti prisiljeni potražiti u restoranima, caffe barovima ili u kućnoj atmosferi ispred tv ekrana, jer Turistička zajednica HNK ne organizuje dočeke na otvorenom kao što je to slučaj u većini drugih kantona u FBiH.

U ranijim objašnjenjima su kao razlog naveli nedostatak finansijskih sredstava i činjenicu da bi, ukoliko bi se organizirao doček u Mostaru, to isto morali uraditi i u drugim općinama u kantonu, a za to, kazali su, nema novca.

Podsjetimo, Udruga za kreativni razvoj "Kurziv" je prije mjesec dana najavila kako će oni biti organizatori dočeka na otvorenom koji će se održati na sportskom terenu kampusa Sveučilišta u Mostaru. Najavljivan je nastup Mladena Grdovića, Jasmina Stavrosa i Mostarca Ive Jurića, kao i mnoštva drugih lokalnih pjevača i sastava koji će, najavljivano je, "doprinijeti vrhunskoj zabavi".

I Grdović i Stavros su mostarskim medijima službeno bili potvrdili svoj dolazak, kao i to da pripremaju vrhunske repertoare i da se raduju proslavi Nove godine na otvorenom.

Jedino po čemu će se osjetiti atmosfera za predstojeće blagdane i u šta će gradske institucije uložiti i ove godine skroman iznos novca, jeste kićenje grada.

Marica Raspudić, stručna savjetnica za urbani mobilijar i dekoraciju u Službi za komunalne poslove Grada Mostara, kazala je da će svijetlećom dekoracijom biti ukrašena mreža glavnih ulica u cijelom gradu tako da se koncentracija dekorativne rasvjete povećava prema središnjem dijelu grada.

Svečana blagdanska šetnica na kojoj se svake godine predstavi mnoštvo rukotvorina bit će otvorena 15. decembra. Za cjelokupne aktivnosti uređenja mostarskih ulica će iz gradskog budžeta biti izdvojeno blizu 30.000 KM, od kojih 8.000 KM za nabavku nove dekoracije, 3.000 KM za izradu jaslica s božićnim drvcem i blizu 18.000 KM za servisiranje postojećih dekorativnih elemenata.