Kritika člana EP-a
60

Preda: Neki vaši državni zastupnici žele EU pretvoriti u BiH, pozivam ih da sarađuju

Klix.ba
Dan Preda (desno) (Foto: H. M./Klix.ba)
Dan Preda (desno) (Foto: H. M./Klix.ba)
Specijalni izvještač Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda nakon sastanka s dva od tri člana Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem ukazao je na probleme koji se tiču funkcioniranja zajedničkog Parlamentarnog odbora za pridruživanje i stabilizaciju EU i BiH. Ovom sastanku nije prisustvovao Milorad Dodik.

Preda je rekao da ovaj odbor, koji je važan za evropski put, još uvijek nije uspostavljen.

"U protekle tri godine nismo uspjeli uvjeriti partnere iz Parlamenta BiH da dođu u Brisel i da zajednički radimo na ovim pitanjima. Pokušali su u zajedničko tijelo uvesti pravila koja se koriste u poslovnicima u BiH. Na taj način pokušali su transformirati EU da postane BiH. Izazov je obratan, BiH treba postati dio EU, a ne da se EU transformiše u neku veliku BiH", rekao je Preda.

On je zamolio da javnost, mediji i građani od predstavnika u PSBiH traže da sarađuju u Evropskom parlamentu. Džaferović, koji se dotakao ovog problema, kazao je da su zastupnici iz RS-a ti koji imaju drugačije stavove o funkcioniranju poslovnika o radu navedenog odbora, dodavši da se moraju prihvatiti principi EU.

Preda je naglasio da EU još čeka odgovore na dodatna pitanja, od čega će zavisiti mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Napomenuo je da su dodatna pitanja upućena iz EK u junu 2018., a sada smo sada u januaru 2019. godine.

"Rekao bih da je to ipak predugo. Nadam se da će ovo pitanje biti riješeno prije drugih", kazao je Preda.

Džaferović je rekao da je problem kod nekih pitanja vezanih za obrazovanje, jer se radi o entitetskim i kantonalnim nadležnostima. On je izrazio očekivanje da će Vijeće ministara BiH u narednim danima dostaviti preostale odgovore kako bi se to moglo uputiti u Brisel.