BiH
0

Pred Općinskim sudom u Tuzli 89 stečajnih predmeta čeka rješenje

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Općinski sud u Tuzli u 2016. godini riješio je 62 stečajna predmeta, od kojih je deset starije od tri godine. Inače, ovaj sud se u minulom periodu fokusirao na rješavanje što većeg broja nezavršenih predmeta iz najstarijih godina, posebno u oblasti stečaja.

U cilju postizanja što efikasnijih rezultata u rješavanju stečajnih predmeta u Privrednom odjeljenju Općinskog suda u Tuzli u toku protekle godine izvršena je unutrašnja reorganizacija.

Ovo odjeljenje 2016. je počelo s 86 nerješenih stečajnih predmeta, a primljeno je i novih 65.

"Mi smo iz 2016. godine riješili 23 predmeta, potom 24 iz godine ranije, pet iz 2014. te deset predmeta starijih od tri godine. Ostalo je nezavršeno 89 predmeta", kazala je Amira Ferizbegović, predsjednica Privrednog odjeljenja Općinskog suda u Tuzli.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Kako nastaviti stečajne postupke?

Osvrnuvši se na aktuelnu odluku Ustavnog suda Federacije BiH, kojom su proglašene neustavnim odredbe člana 33. i 40. Zakona o stečajnom postupku FBiH, Ferizbegović je kazala da je stav Privrednog odjeljenja Općinskog suda u Tuzli da će se spomenuta presuda poštovati.

Kao što smo već pisali, stečajni postupci u FBiH trenutno se nalaze u pravnom vakuumu. Posljedice bi mogle nastati po preduzeća u kojima je proglašen stečaj, a koja imaju budućnost.

U nezavidnom položaju su i stečajni upravnici koji su već upozoravali na nelogičnosti koje su proizašle iz aktuelne odluke Ustavnog suda FBiH, a izrazili su i bojazan od krivične odgovornosti.

Ne želeći prejudicirati kakve će posljedice u naredom periodu nastupiti prilikom vođenja stečajnih postupaka, Ferizbegović je kazala da stečajni upravnici u saradnji sa stečajnim sudijama čine sve kako bi se nastavilo sprovođenje postupaka.

"Pod hitno treba usaglasiti spomenute dvije odredbe s Ustavom te nastaviti rad. Ja nemam informaciju da će to biti po hitnom postupku, a trenutno je takva situacija i mi tu presudu poštujemo", istakla je ona.

Na upit da li je trenutno aktuelne stečajne postupke moguće nastaviti bez posljedica, Ferizbegović je odgovorila potvrdno te istakla da takvi slučajevi već postoje.

"Ima odredaba koje se mogu primjenjivati i završiti stečajni postupak", dodala je ona.

Pozitivni rezultati uprkos problemima

S druge strane, Općinski sud u Tuzli u toku 2016. godine riješio je ukupno 47.792 predmeta, od čega je 30.374 nekomunalne i 25.387 komunalne prirode.

"Sud je proteklu godinu započeo sa 137.914 nezavršenih predmeta. U toku godine primljeno je njih 57.334, a na kraju 2016. ostalo je nerješeno 147.461 predmeta, od čega je 12.615 nekomunalnih, dok je 132.146 komunalnih", kazao je predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Istakao je da je ostvarena veoma dobra ažurnost na svim referatima koji djelu pri ovom sudu.

"U prošloj godini nismo uspjeli smanjiti broj komunalnih predmeta, a povećan je i broj zemljišno-knjižnih predmeta usljed nedostatka ljudskih resursa", naglasio je.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, posljednjih nekoliko godina ovaj sud nastavlja ostvarivati pozitivne rezultate, iako se rad obavlja u izuzetno teškim uslovima i s nedovoljnim brojem ljudskih resursa.

Kada je riječ o planovima za 2017. godinu, Tulumović je kazao da je cilj okončati što veći broj predmeta, zatim izvršiti potpuno ažuriranje građanskog, krivičnog, parničnog i zemljišno-knjižnog referata, kao i iniciranje implementacije SOKOP sistema na komunalnom referatu.