Poslanici pitali, ministri odgovarali
137

Pred bankrotom smo, ali ćemo od sada štedjeti

Piše: E. G.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Poslanici i delegati oba doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj posebnoj zajedničkoj sjednici imali su priliku postaviti pitanja Vijeću ministara, čiji su članovi usmeno odgovarali tokom zasjedanja. Vijeću ministara je ukupno postavljeno 26 pitanja, od kojih je na neke konkretno odgovoreno, dok većina nije dobila zadovoljavajući odgovor.

Među značajnijim pitanjima je bilo i ono vezano za državnu granicu, odnosno u kojoj fazi su pregovori o zaključenju ugovora o državnoj granici između BiH i susjednih zemalja, bilo je i pitanja koja su se odnosila na program rada Vijeća ministara u ovoj godini, a nekoliko njih se odnosilo na smanje potrošnje u državnim institucijama i radu državnih agencija, kao i o zaštiti i izvozu domaćih proizvoda. Pitanja su državnim ministrima upućena iz svih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH, osim iz SBB-a, koji kao opozicija nije iskoristio priliku da zatraži odgovore od vlasti.

Analiza efikasnosti rada i opravdanosti postojanja

Poslanica Dušanka Majkić je tražila odgovor od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande šta će uraditi VM na pojeftinjenju institucija BiH, a naročito sa aspekta ukidanja ili jeftinijeg oblika organizovanja velikog broja agencija, direkcija i instituta. Pojasnila je da bi se na ovaj način osigurala sredstva za druge institucije kojima su ona neophodna za rad te dodala da su nefunkcionalne institucije, ogromna javna potrošnja, nezaposlenost i dosadašnje neusvajanje budžeta uzrokovali novi i nagli pad kreditnog reitinga zemlje. Kako je rekla, BiH ima još jednu stepenicu da uđe u “zonu zemalja koje su pred bankrotom, a od evropskih zemalja jedino se Grčka suočava sa ovim problemom”.

"Vijeće ministara u ovom sazivu do danas je donosilo poteze čija svrha su bile uštede u budžetu. Utvrdili smo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o plaćama i naknadama, u fazi nacrta su izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH kojim se pokušavaju poništiti negativne posljedice ranije dopunjavanog zakona. Tu su i odluke o dnevnicama i drugim naknadama zaposlenima u institucijama BiH, odluka o osnovici za plaće zaposlenima u institucijama BiH... Pripremljene su i odluke o korištenju službenih vozila te mobilnih i fiksnih telefona. Vijeće ministara je zadužilo sva ministarstva da izrade analizu efikasnosti rada i analizu opravdanosti postojanja upravnih organizacija u svom sastavu, kao i samostalnih upravnih organizacija za koje su resorno nadležni”, odgovorio je između ostalog Bevanda.

Pitanje koje se odnosilo na državne granice postavio je poslanik Šefik Džaferović, dok je u ime Vijeća ministara odgovorio Zlatko Horvat, sekretar Ministarstva civilnih poslova BiH. Džaferović je pojasnio da se pitanje posebno odnosi na zaštitu interesa BiH u oblasti korištenja elektroenergetskog potencijala. Pitanje se posebno odnosilo i na režim granične kontrole na dijelu međunarodne pruge Beograd – Bar, koji prolazi kroz općinu Rudo.

"Za ljubav je potrebno dvoje"

"Državna komisija za granicu radi intenzivno na rješavanju ovih pitanja. Egzaktnih pokazatelja u ovom trenutku nemam, ali ću vam ih dostaviti pismeno. Kako bi se u narodu reklo 'za ljubav je potrebno dvoje' i svi mi znamo težinu tog procesa vezanog za uređenje državne granice, određivanje crte te granice. Sa Srbijom i Hrvatskom to ide teže, sa Crnom Gorom smo pri kraju i brzo će se desiti potpisivanje tog međunarodnog sporazuma”, rekao je Horvat, na šta je Džaferović dodao da smatra da ne postoji dovoljno aktivnosti BiH da se urede pitanja granice.

Među pitanjima se našlo i ono koje je postavio Milorad Živković, a glasilo je: “Protiv kojih osoba, koje su učestvovale u postupcima ili donosile odluke o nezakonitom davanju sržavljanstva BiH stranacima od 6. aprila 1992., su vođeni istražni ili predistražni postupci i kako su oni okončani?” Ministar pravde BiH Bariša Čolak je tražio da se odgovor na ovo pitanje dostavi na nekoj od narednih sjednica, radi, kako je rekao, preciznih i potpunih odgovora.

Poslanici Stranke za BiH su zatražili odgovor na pitanje da li je Vijeće ministara utvrdilo svoj program rada za 2012. godinu ili će cijela godina proteći bez programa rada. “Mi ovdje pričamo o programu iz decembra 2011. godine, a izborni pobjednici su najavili programske koalicije, a ne podjelu fotelja, pa me interesuje ima li ovo Vijeće ministara program rada ili ga nema”, pitao je Beriz Belkić.

"Vijeće ministara je na sjednici 31. decembra 2011. usvojilo program rada. Budući da je formiran novi saziv i činjenica je da sam ja u svom govoru u Parlamentu, kada sam izabran na ovu funkciju, rekao da ćemo hitno donijeti program rada, a budući da se pokazala i potreba za izmjenama i dopunama usvojenog programa, one su pripremljene i bit će razmatrane na narednoj sjednici. Do novog programa radimo po ovom starom iz decembra prošle godine”, odgovorio je, između ostalog, predsjedavajući Vijeća ministara.

Kada je u pitanju izvoz i plasman proizvoda bh. porijekla u zemlje EU ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ovu oblast u današnjim odgovorima nije ocijenio kritičnom, ali je naglasio da BiH ima nekoliko problema koje mora otkloniti do ulaska Hrvatske u EU naredne godine.