Druga zaredom
58

Prazne stolice i kriza u najavi: HDZ nije došao, otkazana sjednica Vijeća ministara

Piše: Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I.Š./Klix.ba
Zbog nedolaska ministara iz reda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH ponovo je otkazana sjednica Vijeća ministara BiH.

Ovo je drugi put zaredom da se otkazuje sjednica državnog organa izvršne vlasti zbog nedostatka kvoruma, odnosno zbog nedolaska ministara iz reda hrvatskog naroda.

Kako javlja reporter portala Klix.ba, na glavni ulaz su u salu gdje Vijeće ministara održava sastanke ušli samo SDS-ovi Mirko Šarović i Dragan Mektić. Ministri iz SDA nisu se pojavljivali pred novinarima i u salu za sastanke su ušli na sporedni ulaz. Najavljena sjednica je kasnila 45 minuta.

Nikakvih izjava za medije nije bilo, samo je ministar Dragan Mektić kazao da se sjednica odgađa zbog nedolaska ministara iz HDZ-a.

HDZ BiH u centralnom organu vlasti ima tri ministra i to ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu, ministra pravde BiH Josipa Grubešu i ministricu odbrane BiH Marinu Pendeš, a koji se nisu pojavili na današnjem zasjedanju Vijeća ministara BiH.

Na sjednicu je došao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji nije mogao ni započeti sjednicu zbog nedostatka kvoruma za odlučivanje. Naime, u Poslovniku o radu Vijeća ministara BiH stoji odredba koja glasi: "Da bi Vijeće ministara BiH moglo donositi odluke na sjednici, mora biti prisutno više od 50 posto članova Vijeća ministara BiH, od kojih najmanje po dva iz svakog konstitutivnog naroda".

Ranije je rečeno da prvo odgađanje sjednice Vijeća ministara BiH, koja je trebala biti održana 10. oktobra 2018. godine, nema nikakve veze s porazom Dragana Čovića u utrci za člana Predsjedništva BiH.

Na drugoj strani, Večernji list danas je objavio kako se ministri iz reda hrvatskog naroda neće pojaviti na sjednici "zbog višemjesečnih prevara, manipulacija i otvorenog kršenja dogovora SDA prema hrvatskim kolegama".

Da li je ovo uvod u jednu novu krizu, naročito nakon najave predsjednika HDZ-a da će uslov za formiranje nove vlasti biti izmjene Izbornog zakona, ostaje da se vidi. Ovo je druga sjednica Vijeća ministara BiH koja je zaredom odgođena.