BiH
0

Pravoslavni vjernici u dolini Neretve Uskrs dočekali na ponoćnoj liturgiji

Anadolija
Foto: Anadolija
(Foto: Anadolija)
Pravoslavni vjernici u dolini Neretve najveći kršćanski blagdan Uskrs dočekali su na ponoćnoj liturgiji u prepunom manastiru Žitomislić kod Mostara, u Staroj crkvi u tom gradu, gdje je jutarnju uskršnju liturgiju služio penzionisani episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije, te u crkvi u Bijelom Polju.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović je u prigodnoj propovijedi naglasio da je Uskrs praznik koji treba vratiti vjeru u život, navodeći kako je to najvrednije što je Bog dao svima.

"Ova noć je posebna i ova noć se naziva blagoslovljenom noći zato što praznujemo praznik vaskrsenja Kristovog. Jedan od najznačajnijih, temeljnih praznika hrišćanske vjere i temeljnih događaja našeg vjerovanja", kazao je iguman Danilo.

Iskazavši radost zbog velikog broja vjernika na svečanoj uskrsnoj liturgiji, on je naglasio značaj porodičnog ognjišta i osjećaja pripadnosti, koji je na svečanu liturgiju proslave Kristovog uskrsnuća doveo brojne vjernike u manastir Žitomislić koji osjećaju duhovnim domom.

"Današnje evanđelje govori o vaskrsenju Hristovom o tome kako su žene mironosice prve došle na prazan grob. A ove godine kao i svake čitamo poslanicu njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja koji poručuje vjernicima, a to je upravo ovo, da je život jači od smrti", naglasio je iguman Danilo.

Stoga se u molitvenoj noći osvrnuo na velika stradanja koja se u današnje vrijeme događaju na Istoku.

"Vidimo ogromne kolone ljudi koji napuštaju svoja ognjišta, mnogi ostaju bez svojih života. Mnogi Hrišćani danas strašno stradaju, samo zbog toga što su hrišćani kao i u prva vremena hrišćanstva. Tako da je danas više nego ikada potrebna snažna i jaka vjera u Hrista koji pobjeđuje smrt", poručio je iguman Danilo.

Ponoćnom liturgijskom slavlju, u manastiru Žitomislić prisustvovao je i gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru fra Iko Skoko, a na svečanoj liturgiji u staroj pravoslavnoj crkvi u Mostaru koja će se služiti u 16 sati, očekuje se dolazak vladike Grigorija.