BiH
33

Pravni eksperti: Referendum o Danu RS-a atak je na državu i demokratiju

Piše: M. S.
Profesori Omer Ibrahimagić i Ćazim Sadiković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Profesori Omer Ibrahimagić i Ćazim Sadiković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Referendum o Danu Republike Srpske zakazan za 25. septembar nema nikakav značaj osim političkog te neće imati nikakve pravne posljedice, objasnio je za Klix.ba pravni ekspert i prvi predsjednik Ustavnog suda FBiH Omer Ibrahimagić.

Komentarišući situaciju u kojoj je protekle sedmice Narodna skupština Republike Srpske donijela Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, uprkos odluci Ustavnog suda BiH da je ovaj praznik protivan Ustavu BiH, Ibrahimagić je istakao: "Presuda Ustavnog suda BiH je neopoziva. Prema tome, bilo kakve aktivnosti koje preduzima RS neće imati pravno dejstvo. Trenutno ima određeno političko dejstvo, s obzirom na predizborne aktivnosti i na građane u pogledu opredjeljenja za koju će stranu glasati, za Dodikovu ili za Savez za promjene. Međutim, presuda Ustavnog suda će se morati izvršiti te ovo neće imati nikakvog pravnog dejstva".

Na referendumu zakazanom za jesen građani RS bi se trebali izjasniti da li žele da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske.

Ćazim Sadiković, bivši predsjednik Ustavnog suda BiH i dugogodišnji član Venecijanske komisije, kaže da se u vrijeme dok je on bio na toj poziciji, u vremenskom periodu od 1983. do 1991. godine, morala poštovati svaka odluka, te da nikome nije ni padalo na pamet da ne poštuje odluku Ustavnog suda.

On smatra da se ovim referendumom pokazuje nepoštivanje prema volji države, volji izabranih zakonodavnih tijela, općem interesu te svemu onome što je suština jedne moderne i funkcionalne države.

"U osnovi, to bi bio atak na državu i na demokratiju", kaže Sadiković i dodaje: "Ako se ne poštuje odluka Ustavnog suda, vrlo je upitno da li postoji i država".