Počela isplata
26

Pravilnik o naknadi pogrebnih troškova nakon smrti penzionera tri mjeseca čekao saglasnost Vlade FBiH

Piše: R. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Tek ove sedmice krenule su isplate naknada za pogrebne troškove u slučaju smrti penzionera, jer je pripadajući Pravilnik do juna ove godine čekao saglasnost Vlade Federacije BiH.

Nakon objave teksta da novi Zakon o PIO/MIO koji je stupio na snagu 1. marta ove godine predviđa i naknadu pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije, odnosno penzionera, čitatelji su nam se javili s informacijom da imaju problem prilikom ostvarivanja ovog prava poslije smrti nekog od članova porodice.

Na naš upit u Federalnom zavodu za PIO/MIO kazali su nam da je za primjenu Pravilnika o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije bilo potrebno sačekati saglasnost Vlade Federacije BiH, ali i objavu u Službenom listu, kako je naznačeno i u samom dokumentu. To se desilo sredinom juna ove godine, te su službenici Zavoda tek tada krenuli s rješavanjem pristiglih zahtjeva. Određeno vrijeme bilo je potrebno i za prilagodbu informatičkog sistema.

Kazali su nam i da se odluke o podnesenim zahtjevima donose u roku od 60 dana od dana podnošenja, kao i da su ove sedmice već krenule prve isplate. Iz FZ MIO/PIO kažu i da će pravo ostvariti svi oni nasljednici koji su podnijeli zahtjeve u roku, te da će u narednom periodu dostići željenu dinamiku isplate.

Podsjećamo, Pravilnik o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije kaže da se naknada isplaćuje ako je penzioner imao prebivalište u Federaciji BiH ili Distriktu Brčko. Naknada se isplaćuje u visini prosječne penzije isplaćene u Federalnom zavodu u mjesecu prije smrti korisnika penzije. Pravo na naknadu ima nasljednik – član uže porodice koji izmiri troškove pogreba, a može biti bračni supružnik, razvedeni bračni supružnik, dijete...

Pod troškovima pogreba smatraju se najnužniji troškovi neophodni za obavljenje pogreba, sanduk ili tabut, pokrov za sanduk ili tabut, nadgrobni znak i prijevoz na grobno odredište.

Postupak za ostvarivanje prava se pokreće zahtjevom za naknadu pogrebnih troškova koji se podnosi direktno Federalnom zavodu za PIO/MIO.