{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pravi spektakl: Uz zvuke Dubioze Nermina Mujagić predstavila novu knjigu

22.10.2013. u 15:04
0
6
Pravi spektakl: Uz zvuke Dubioze Nermina Mujagić predstavila novu knjigu
0
U klubu Underground predstavljena je knjiga "Politika kao spektakl: bacanje mreže u susjedov ribnjak", autorice prof. dr. Nermine Mujagić. Knjigu su, na sebi svojstven način, predstavili Filip Andronik i Adi Fejzić, uz muzičku pratnju Dubioza kolektiva.
U teorijskom smislu knjiga "Politika kao spektakl: bacanje mreže u susjedov ribnjak" kritički propitkuje pojmove kao što su granica, država, narod, suverenitet i teritorij, koje treba ponovo redefinirati, jer se radi o terminima koji su 'nedemokratski uslovi' moderne demokratije.

Fokusirajući se na proces evropskih integracija u zemljama bivše Jugoslavije prof. Mujagić izdvaja konflikt u vezi sa teritorijalnim razgraničenjem mora u Piranskom zalivu, preko kojeg ukazuje na krizu "političkog" u politici i "prosvjetiteljskog" u novinarstvu.

"Rukopis 'Politika kao spektakl', autorice Nermine Mujagić, sastoji se od Predgovora i sedam poglavlja: Piranski zaliv u kandžama spektakla, Granice spektakla, Politika kao teatar, Konstruiranje graničnog spektakla, Medijsko vizualiziranje spektakla, Nova putanja spektakla te Političko-medijsko lišavanje smisla Zaključna razmatranja. Osebujan štih rukopisu koji nas nepogrešivo kontekstualizira u političko-kulturni ambijent političkog konflikta, koji je u središtu ove studije, daju odlomci iz 'Mediteranskog brevijara' Predraga Matvejevića, koji dodatno uvezuju autoricine uvide i rezultate istraživanja u jednu koherentnu cjelinu. Tome treba dodati i preovlađujući motiv mreže na ilustracijama između poglavlja, koji osim direktne reference na granični spor Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu upućuju na mreže spektakularizirajućih naracija u koje većina nas biva prije ili kasnije uhvaćena, u bjesomučnu proizvodnju 'nultih' spektakularizirajućih događaja koji iznova i svaki put sve više premrežuju naš javni prostor, ostavljajući sve manje prostora za drugačije naracije", napisao je u recenziji Asim Mujkić. profesor na fakultetu Političkih nauka u Sarajevu.

On je istakao da rukopis "Politika kao spektakl" široj akademskoj i intelektualnoj javnosti nudi inventivan i prilično originalan pristup problematici političkih konflikata, ali i teoriji medija.

"Osim opsežne empirijske studije, čiji uvidi mogu biti od velike koristi u predstojećem spektakularizirajućem konfliktu, koji se već počeo proizvoditi oko granice između BiH i Hrvatske u regionu Neuma, ona pruža i važne elemente kritike ideologije i baca novo svjetlo na opasnosti koje prijete političkom. Bez sumnje, rukopis predstavlja važan doprinos politološkoj misli u BiH i regionu i zaslužuje svaku preporuku da bude objavljen u formi naučne knjige", istakao je prof. dr. Mujkić.

Prof. dr. Mitja Velikonja sa Fakulteta društvenih nauka u Ljubljani u svojoj recenziji je naveo da studija autorice Mujagić pokazuje kako je lako maliciozno iznaći, isprovocirati, isfabricirati i izmanipulisati konflikt tamo gdje ga nikad nije bilo, gdje ga nema i gdje ga u realnom smislu ne može biti.

"Ona pokazuje kako je jednostavno susjeda pretvoriti u neprijatelja, kako se postavljaju političke i mentalne granice tamo gdje nisu postojale, kako nastaju hijerarhije između grupa koje su stoljećima živjele mirno", naveo je Velikonja.

Promocija knjige je zaista spektakularno promovisana u sarajevskom Undergroundu.

"Mi smo željeli napraviti jednu nekonvencionalnu promociju knjige i teme koje ona obrađuje što više približitu običnim ljudima. Željeli smo da bude spektakularno i mislim da smo uspjeli u tome! Filip Andronik i Adi Fejzić su bili sjajni - na jedan komičan način su predstavili svu tu priču o evropskom integrisanju Balkana i Bosne i Hercegovine, a Dubioza - o njima ne treba posebno pričati. Takav društveni kapital treba na časove dovoditi u sve osnovne i srednje škole, da nove generacije izađu osposobljene da misle političko u politici, te da izbjegnu zamke svojih roditelja, koji su najčešće slijepi, pasivni, nezainteresirani i nemoćni da daju svoj doprinos u normalizaciji ove zemlje", kazala je prof. dr. Nermina Mujagić za Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: