BiH
0

Pravi spektakl: Uz zvuke Dubioze Nermina Mujagić predstavila novu knjigu

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U klubu Underground predstavljena je knjiga "Politika kao spektakl: bacanje mreže u susjedov ribnjak", autorice prof. dr. Nermine Mujagić. Knjigu su, na sebi svojstven način, predstavili Filip Andronik i Adi Fejzić, uz muzičku pratnju Dubioza kolektiva.

U teorijskom smislu knjiga "Politika kao spektakl: bacanje mreže u susjedov ribnjak" kritički propitkuje pojmove kao što su granica, država, narod, suverenitet i teritorij, koje treba ponovo redefinirati, jer se radi o terminima koji su 'nedemokratski uslovi' moderne demokratije.

Fokusirajući se na proces evropskih integracija u zemljama bivše Jugoslavije prof. Mujagić izdvaja konflikt u vezi sa teritorijalnim razgraničenjem mora u Piranskom zalivu, preko kojeg ukazuje na krizu "političkog" u politici i "prosvjetiteljskog" u novinarstvu.

"Rukopis 'Politika kao spektakl', autorice Nermine Mujagić, sastoji se od Predgovora i sedam poglavlja: Piranski zaliv u kandžama spektakla, Granice spektakla, Politika kao teatar, Konstruiranje graničnog spektakla, Medijsko vizualiziranje spektakla, Nova putanja spektakla te Političko-medijsko lišavanje smisla Zaključna razmatranja. Osebujan štih rukopisu koji nas nepogrešivo kontekstualizira u političko-kulturni ambijent političkog konflikta, koji je u središtu ove studije, daju odlomci iz 'Mediteranskog brevijara' Predraga Matvejevića, koji dodatno uvezuju autoricine uvide i rezultate istraživanja u jednu koherentnu cjelinu. Tome treba dodati i preovlađujući motiv mreže na ilustracijama između poglavlja, koji osim direktne reference na granični spor Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu upućuju na mreže spektakularizirajućih naracija u koje većina nas biva prije ili kasnije uhvaćena, u bjesomučnu proizvodnju 'nultih' spektakularizirajućih događaja koji iznova i svaki put sve više premrežuju naš javni prostor, ostavljajući sve manje prostora za drugačije naracije", napisao je u recenziji Asim Mujkić. profesor na fakultetu Političkih nauka u Sarajevu.

On je istakao da rukopis "Politika kao spektakl" široj akademskoj i intelektualnoj javnosti nudi inventivan i prilično originalan pristup problematici političkih konflikata, ali i teoriji medija.

"Osim opsežne empirijske studije, čiji uvidi mogu biti od velike koristi u predstojećem spektakularizirajućem konfliktu, koji se već počeo proizvoditi oko granice između BiH i Hrvatske u regionu Neuma, ona pruža i važne elemente kritike ideologije i baca novo svjetlo na opasnosti koje prijete političkom. Bez sumnje, rukopis predstavlja važan doprinos politološkoj misli u BiH i regionu i zaslužuje svaku preporuku da bude objavljen u formi naučne knjige", istakao je prof. dr. Mujkić.

Prof. dr. Mitja Velikonja sa Fakulteta društvenih nauka u Ljubljani u svojoj recenziji je naveo da studija autorice Mujagić pokazuje kako je lako maliciozno iznaći, isprovocirati, isfabricirati i izmanipulisati konflikt tamo gdje ga nikad nije bilo, gdje ga nema i gdje ga u realnom smislu ne može biti.

"Ona pokazuje kako je jednostavno susjeda pretvoriti u neprijatelja, kako se postavljaju političke i mentalne granice tamo gdje nisu postojale, kako nastaju hijerarhije između grupa koje su stoljećima živjele mirno", naveo je Velikonja.

Promocija knjige je zaista spektakularno promovisana u sarajevskom Undergroundu.

"Mi smo željeli napraviti jednu nekonvencionalnu promociju knjige i teme koje ona obrađuje što više približitu običnim ljudima. Željeli smo da bude spektakularno i mislim da smo uspjeli u tome! Filip Andronik i Adi Fejzić su bili sjajni - na jedan komičan način su predstavili svu tu priču o evropskom integrisanju Balkana i Bosne i Hercegovine, a Dubioza - o njima ne treba posebno pričati. Takav društveni kapital treba na časove dovoditi u sve osnovne i srednje škole, da nove generacije izađu osposobljene da misle političko u politici, te da izbjegnu zamke svojih roditelja, koji su najčešće slijepi, pasivni, nezainteresirani i nemoćni da daju svoj doprinos u normalizaciji ove zemlje", kazala je prof. dr. Nermina Mujagić za Klix.ba.